FNV: Werkenden dupe van aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

FNV: Werkenden dupe van aanbesteden

De FNV stelt dat werkenden de dupe worden van aanbesteden. De vakbondbeweging heeft het aanbesteden op zichzelf op de korrel omdat het volgens de bond de oorzaak is voor een druk op de lonen.

“Projecten moeten op last van Brussel openbaar en Europees aanbesteed worden. Dat is een kostbaar en tijdrovend proces waarbij er veel druk op de prijs ligt. De goedkoopste aanbieder heeft in de ogen van de opdrachtgever immers op het eerste gezicht het aantrekkelijkste plan. Om de goedkoopste te worden kun je maar één ding doen: zo min mogelijk vast personeel en zo veel mogelijk

Bron: FNV Spoor 2017

onderaannemers die werknemers in allerlei schijnconstructies kunnen duwen.”

Volgens de FNV het prijsvoordeel van scherper inkopen door overheden vooral terecht op de nek van de werknemer. “Concurrentie, ook in de zorg, het personenvervoer en in de postsector zou alles goedkoper en beter maken. De negatieve kanten daarvan komen steeds duidelijker aan het licht. Er is één partij die pas écht goedkoper wordt van de vrije markt. Dat is de werknemer.”

De bond wijst er op dat aanbesteden voor niemand leuk is.

“Niet voor de consument, want de zorg, het vervoer en de bouw is er niet altijd goedkoper of beter op geworden. Niet voor werkgevers, want een aanbestedingstraject kost een hoop geld en het blijft een gok: als je verliest was alle moeite voor niets. Je kunt er bijna geen vast personeel voor aannemen, want elke opdracht verloopt een keer. Het is niet leuk voor opdrachtgevers. Zij moeten telkens een duivelse knoop doorhakken: geven we geld uit aan kwaliteit en vakmanschap of houden we de hand op de knip zodat we lekker goedkoop uit zijn? En aanbesteden is het minst leuk voor werknemers: hun werkdruk neemt toe, hun onzekerheid neemt toe en juist uit hún salaris wordt die goedkope offerte gefinancierd.”

Bron: FNV 21 maart 2018

2 thoughts on “FNV: Werkenden dupe van aanbesteden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *