FNV: driekwart Nederlanders wil geen natuursteen van kinderhanden – Aanbestedingsnieuws

FNV: driekwart Nederlanders wil geen natuursteen van kinderhanden

De verantwoordelijkheid om verantwoorde productie van natuursteen te stimuleren ligt volgens Nederlanders zowel bij de bedrijven die natuursteen importeren en verwerken (69%) als bij de overheid (51%) en verkopers van natuursteenproducten (48%), zoals badkamerspecialist of doe-het-zelf winkel. Naast de verkoop aan particulieren wordt bij de inrichting van veel dorpspleinen, rechtbanken, treinstations of andere overheidsinstellingen ook gebruikgemaakt van natuursteen.
Van de respondenten in het onderzoek vindt 71% dat een gemeente alleen natuursteen mag inkopen dat op een verantwoorde manier is gemaakt en dat zij zich moeten verdiepen in de arbeidsomstandigheden die gepaard gaan bij het productieproces. De meeste Nederlanders (74%) vinden dat een gemeente het goede voorbeeld moet geven als het gaat om het inkopen van natuursteen.
Bedrijven kunnen zich aansluiten bij het Initiatief TruStone, een initiatief waarin bedrijven, gemeenten, maatschappelijke organisaties en vakbonden samenwerken aan een verantwoorde natuursteensector.
Op dit moment zijn zo’n 40 gemeentes aangesloten bij het Initiatief TruStone, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Door zich aan te sluiten, kunnen gemeenten belangrijke informatie ontvangen die hen helpt bij het opstellen van een aanbesteding en het kiezen van de juiste leverancier. FNV, CNV Internationaal en Arisa roepen de (lokale) politiek op om hun verantwoordelijkheid te nemen.
©FNV 2021

In het nieuwe regeerakkoord staat dat Nederland start met het opstellen van wetgeving die bedrijven verplicht om rekening te houden met mens en milieu. Sandra Claassen, directeur van Arisa: “Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de producten die zij verkopen of produceren. Nu zij hier binnenkort ook wettelijk toe verplicht worden én consumenten hier duidelijk naar vragen, is dit een uitgelezen moment om zich aan te sluiten bij het Initiatief TruStone.”

Bron: FNV, 21 december 2021
Eerder op Aanbestedingsnieuws:
Zie via Journeyman een schokkende documentaire van vier jaar geleden:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *