Fair Trade brochure Inkopen met respect voor mensenrechten
Fairtrade Nederland maakte samen met CNV Internationaal, Electronics Watch, Fair Wear Foundation, FNV, FSC en MVO Nederland de brochure “Inkopen met respect voor mensenrechten, zo kan het ook!” Met deze brochure kun je als publieke inkoper meteen concreet aan de slag met ketenverantwoordelijkheid en ISV. Zo kan je er voor zorgen dat er binnen jouw inkoop alles aan gedaan wordt om mensenrechten te borgen en de SDG’s worden nagestreefd.
Aangezien het niet altijd eenvoudig is aan de slag te gaan met ISV en MVI heeftFairtrade Nederland samen met vakbonden, NGO’s en andere duurzaamheidsinitiatieven een brochure gemaakt om alle (publieke) organisaties, gemeenten en andere openbare lichamen te ondersteunen bij hun duurzame en eerlijke inkoop: Inkopen met respect voor mensenrechten, zo kan het ook!
De gids bevat best practices binnen de volgende producten/productcategorieën: bedrijfskleding (teelt & productie), catering (warme dranken & bananen), papier, ICT, natuursteen, tropisch hout en palmolie.
Deze brochure is interessant voor aanbestedende partijen, (publieke) inkopers, duurzaamheids- of aanbestedingsadviseurs en gemeenteraadsleden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden( meld je aan )voor een webinar over het onderwerp op 22 april, waarin de opstellers dieper ingaan op Maatschappelijk verantwoord inkopen: MVI.
Opmerkelijk is dat ook de inkoop van datacenter en dataverbindingen volgens de Rijksoverheid (volgens de brochure) zijn gekenmerkt als risicocategorie. Zo wordt een gebrek aan vrijheid in vakverenigingen ook gekenmerkt als een mensenrechtenschending, gelijk met kinderarbeid en veilige en gezonde werkomstandigheden.
Ook opmerkelijk is dat FSC wordt gezien als Fairtrade. Is dat een 1 april grap? Dat is natuurlijk wel kluchtig op het moment dat je gaat beoordelen of bij zoiets gevaarlijks en zwaars als bosbouw kinderarbeid van toepassing is. FSC fairtrade? Het gaat toch vooral om bomenrechten bij de bosbouw. Der Blaue Engel, een Duits keurmerk, is wel kritisch als het gaat om behandeling van papier. Die kijkt ook of er sprake is van schadelijke chemicaliën of bleekmiddelen om het papier witter te krijgen.
Ook Nederlandse bossen worden gekaalkapt en de houtoogst wordt gesteld als FSC door de oogster, Staatsbosbeheer zelf. Die heeft in veel kaalgekapte gebieden niet alleen niet bijgeplant maar ook gekapt bij grote droogte, die door de kaalkap nog eens versterkt is. Onbegrijpelijk dat dat als verantwoorde bosbouw gezien wordt. Aanbestedingsnieuws kent meerdere bedrijven in de papierindustrie die bevestigd hebben dat je aan het FSC-keurmerk weinig weet over de milieuvriendelijke totstandkoming van papier. Ze hebben weinig tot geen fiducie in dat er werkelijk sprake is van verantwoorde bosbouw wanneer papier het FSC kenmerk bevat.
Het kan wel heel duurzaam, bijvoorbeeld papier dat is ontwikkeld van restafval uit de tomatenoogst, of ander vezelrijk bladgroen dat verwerkt kan worden tot papier. In beslag genomen marihuana, eeuwig zonde dat dit naar de brandstapel gaat. Ook recycling kan nog veel papier opleveren. Bomen zijn niet op zich nodig voor de ontwikkeling van papier. Het allerbeste is natuurlijk nog om helemaal niet op papier te verschijnen. Dat is wat Aanbestedingsnieuws beoogt. Daar hebben we overigens geen keurmerk voor nodig. Goede wijn behoeft geen krans. Wilt u dus zo goed zijn om ons niet te vaak uit te printen en zuinig te zijn op de gemaakte printjes en papier ook op de achterkant te beschrijven en misprints te gebruiken als kladpapier?
Bron:
Brochure Ketenverantwoordelijkheid (ISV) in aanbestedingen & uitnodiging webinar
2 thoughts on “Fair Trade brochure Inkopen met respect voor mensenrechten”