Christenunie/SGP: staak aanbesteding welzijn Leiderdorp
Laatst geupdate op november 5, 2019 door redactie
“Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”. Met dat spreekwoord bepleit de Christenunie/SGP dat een aanbesteding voor welzijn in Leiderdorp wordt stopgezet. Een aanbesteding daartoe is vorige maand gepubliceerd op TenderNed maar daarin is de gemeenteraad volgens de partij nooit gekend. De raad heeft echter wel eisen heeft gesteld aan het welzijnswerk.
Vorige week berichtte Aanbestedingsnieuws dat huidig leverancier Pluspunt zich terugtrekt uit de aanbesteding. Pluspunt is een welzijnsorganisatie die 180 vrijwilligers aanstuurt. Hun werk dreigt daarmee geheel te verdwijnen.
Blijkens de memo die op 8 mei is meegestuurd in de aanbesteding dd 21 februari 2018, was dat ook de opzet. Leiderdorp blijkt met hetzelfde probleem te kampen als veel andere gemeenten, waaronder ook Rotterdam:
“We hebben contracten gesloten met ruim 70 partijen waardoor contractmanagement veel tijd kost. De administratieve last neemt toe en er is feitelijk geen sprake van het financieren op resultaatniveau.”
en
. We gaan de opdracht voor ‘Samen Leiderdorp – een goede basis’ aanbesteden. Een belangrijk argument hiervoor is dat er bij subsidiering gestuurd wordt op
activiteiten, bij aanbesteden kan er gestuurd worden op resultaten.
Het persbericht van de Christenunie/SGP meldt: “De raad is door het college nooit in positie gebracht om een keuze te maken over wel of geen aanbesteding. De kaders die de raad wel heeft meegegeven, behoud van vrijwilligers, worden met voeten getreden door de manier waarop de aanbesteding is ingericht”
Voor de Christenunie is het mogelijk verdwijnen van vrijwilligerstaken en initiatieven onaanvaardbaar.
Zeker zo verontrustend is voor de ChristenUnie-SGP de situatie die ontstaat voor een groep senioren in Leiderdorp, nu een organisatie als Pluspunt geen onderaannemer is in de aanbesteding. In een brief van Pluspunt aan de raad en college wordt aangegeven dat juiste deze kwetsbare groep de dupe is van de aanbesteding. Wij onderschrijven dat het onaanvaardbaar en onverantwoord is dat deze groep mensen hun (soms) enige contact met de samenleving moeten missen. Die zorgen gelden net zo goed voor initiatieven als SchuldhulpMaatje, die eveneens buiten de boot vallen.
Fractievoorzitter Geert Schipaanboord werkt buiten zijn raadslidmaatschap bij de VNG voor advisering in jeugdhulp. Hij gaf recent in het VNG Magazine een interview over het inkopen van Jeugd-GGZ. Daar zei hij nog: “Gemeenten hebben de vrijheid om de jeugdhulp in te richten passend bij hun situatie. Die vrijheid mag natuurlijk niet zorgen voor meer administratieve lasten, dat was nooit de bedoeling. ”
In een tweet voegt hij aan het persbericht toe:
Teleurstellend dat in akkoord coalitie geen passage staat over het werven en ondersteunen van pleegouders, en over begeleiden van mensen met schulden door goed toegeruste vrijwilligers. We horen maandag waarom coalitie deze suggesties van @CUSGPLeiderdorp niet heeft overgenomen!
— Geert Schipaanboord (@gpschipaanboord) May 25, 2018
Opnieuw bewijs voor de stelling van Aanbestedingsnieuws dat raadsleden beter TenderNed in de gaten houden om te weten, wat er in hun gemeente speelt.
Zie ook: Christenunie/SGP Leiderdorp 25 juni 2018