Aanbesteding Valkenswaard heeft meer tijd nodig – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding Valkenswaard heeft meer tijd nodig

Laatst geupdate op februari 2, 2021 door redactie

 De start van de werkzaamheden op de Valkenswaardse Markt is vertraagd. Dat bericht de gemeente op haar eigen site. “De aanbesteding voor het project heeft omwille van zorgvuldigheid meer tijd nodig. Ondanks deze vertraging blijft voorop staan de dat de terrassen op de Markt weer open kunnen zodra dat weer kan. Dat zal niet veranderen. Op de markt komen klinkers en bomen, in plaats van asfalt, het wordt meer als een terrasgebied ingericht.” Nu is het marktplein van Valkenswaard nog doorsneden door een drukke verkeersweg. Je kan er prachtig op een terras zitten met mooi uitzicht op het schilderachtige plein, maar als er een Belgische diesel truck de weg komt afsnijden, moet je wel je hand over je glas leggen tegen de roetdeeltjes.

We gunnen het Valkenswaard dus van harte om zonder verdere longaandoeningen op een terrasje te kunnen zitten. Maar voor ons kwam dit als een totale verrassing. Zitten we niet meer boven op het nieuws? Aanbestedingsnieuws keek even op TenderNed en we zijn er eigenlijk niet eens zeker van welke Tender het nu is. Zo zagen we wel de Bouwteam van de Reisvennestraat e.o. Is die het? Dat moet haast wel. Dat was de enige grote opdracht in deze gemeente en we schreven er zelfs nog over. Daar in die tender staat alleen bijzonder weinig in over klinkers en opnieuw bestraten. In de opdracht staat nog beschreven dat moet worden ingeschreven volgens “Een zeker pragmatisme.” E.o. Dat betekent markt. Toch? Op zich is het natuurlijk wel zo dat als je bomen plaatst, je ook het riool ontlast. Is dat de link? Wel grappig zo’n inkijkje in authentiek Brabants deugdelijk inkopen.  Filosofisch gezien is van riool naar bestrating een heel creatieve vorm van pragmatisme

De tender vermeldt verder:

De Aanbestedende dienst heeft tot doel casu quo als belang het reconstrueren en/of realiseren van de bestaande rioolinfrastructuur binnen het plangebied, waarbij zowel eisen en wensen van Aanbestedende dienst worden ingevuld en waarbij tevens de input en het draagvlak van “omliggende” bewoners wordt verkregen.

De aanpak van de westzijde van de Markt is onderdeel van het Masterplan Centrum. Dit plan behelst de herinrichting van het totale centrum. De afgelopen jaren werden onder meer de Corridor, het Kerverij-, het Carillon- en het Kloosterplein al aangepakt. En er wordt gewerkt aan de vorming van een compact kernwinkelgebied. De aanpak van de Markt echter springt in het oog omdat dit keer ook de doorgaande Eindhovenseweg wordt aangepakt.

Het aanbestedingstraject voor het project is nu vertraagd. BIZOB, expertisecentrum op het gebied van overheidsinkoop, stelde extra vragen aan de inschrijvers die eerst moeten worden beantwoord. BIZOB begeleidt de gemeente bij de aanbesteding en ziet toe op de zorgvuldigheid ervan. Deze vragen worden in de eerste week van februari beantwoord zodat het college in dezelfde week het project kan gunnen.

“We kiezen liever voor maximale zorgvuldigheid. We zetten nu wat extra puntjes op de ‘i’ zodat we straks een hele strakke planning kunnen garanderen. En daarmee de eventuele ongemakken tot een minimum te kunnen beperken”, aldus Theo Geldens (projectwethouder Masterplan Centrum).

De horecaondernemers aan de Markt kan de wethouder geruststellen:

“In de planning staat de opening van het terrassen met dikke letters geschreven. Linksom of rechtsom zorgen we dat zodra de horeca weer open kan, dat deel van het werk zo ver gereed is dat de terrassen in ieder geval open kunnen. Maar aangezien het werk zich vooral concentreert op de doorgaande weg – het gebied bij de terrassen is al eerder aangepakt – voorzie ik daar geen problemen.”

De aanpak van de westzijde van de Markt – het deel voor de horecazaken werd al eerder aangepakt – behelst vooral de doorgaande (Eindhovense)weg.

“Het asfalt gaat er eindelijk uit”, aldus Kees Marchal (wethouder verkeer en mobiliteit). “In plaats daarvan komen er klinkers. Daarmee verandert ook echt de functie en uitstraling van die weg. De auto wordt gast en er komt meer plek voor voetgangers en fietsers. Dat is echt een ingrijpende verandering. Tel daarbij op de komst van extra bomen en een nieuwe, sfeervolle verlichting. Zo wordt de Markt echt een plein om trots op te zijn. En ja, daar zouden we nog liever gisteren dan vandaag mee beginnen. Maar we zullen nog heel even moeten wachten om dit project in één keer goed af te kunnen ronden.”

Het persbericht geeft wat meer informatie en ook een tekening. Wel een postzegelformaat. Maar als je lang wacht, wat wij dus alleen deden omdat we dit stukje aan het tijpen waren… dan wordt dat ineens een hele grote tekening en is de bedoeling al wat duidelijker. Het is dus allemaal een zoekplaatje voor de goedwillende ondernemer. En voor de verkeerdwillende ondernemer waarschijnlijk ook. Op ons komt het over of toch wat tenderexpertise is verloren halverwege het proces. Is er ergens een onmisbaar persoon gepensioneerd? Dat kan natuurlijk niet. Roep hem terug. Zeg dat je hem mist en niet zonder hem kan en bied aan een midweek op de Kempervennen te gaan betalen! All in met ongelimiteerde worstenbroodjes.

©Valkenswaard 2021

 

Zie ook:

Bouwteamovereenkomst herinrichting Reisvennestraat e.o. te Valkenswaard

Weekendspecial: Passie en opdrachtgeverschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *