Aanbesteding stemsoftware door Verkiezingsautoriteit – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding stemsoftware door Verkiezingsautoriteit

Laatst geupdate op augustus 13, 2021 door redactie

Er komt een Verkiezingsautoriteit die de Kiesraad gaat vervangen. En die gaat een aanbesteding uitschrijven voor stemsoftware. Dat moet volgens ABDTopconsult , zo bericht Minister Ollongren, in een brief met de verrassende titel Evaluatie verkiezingen 2019 (restant) .

©IMGflip 2019

Volgens de ABDTopconsult kan met zo’n transitie de Kiesraad [die dan dus niet meer bestaat, red AN] “in staat worden gesteld de verantwoordelijkheid te dragen voor de digitale hulpmiddelen die worden gebruikt bij de zeteltoedeling”

De huidige verkiezingssoftware: De OSV, of Ondersteunende Software Verkiezingen, is volgens Ollongren onveilig. De Minister wil nu onderdelen laten gebruiken om daar na een aanbesteding nieuwe software mee te maken. Daarvoor moet in kaart worden gebracht wat moet worden verbeterd en dat gaat dan de Verkiezingsautoriteit doen.

Dat zal nog niet zijn voor de verkiezingen van 2021, want een Programma van Eisen opstellen is nog heel ingewikkeld, blijkens de brief. Ze verwacht een uitvraag pas in het komend voorjaar te kunnen doen, waardoor de ontwikkeling niet voor medio 2020 van start kan.

Die vereisten zijn nodig om aan marktpartijen offertes te kunnen vragen. Voor de functionele vereisten kan worden voortgebouwd op het werk dat de Kiesraad heeft gedaan bij de ontwikkeling van de programmatuur (OSV) die nu gebruikt wordt voor de uitslagberekening. Voor andere vereisten (bijvoorbeeld ten aanzien van de beveiliging en de betrouwbaarheid) kan dat niet. Daar moeten geheel nieuwe afwegingen worden gemaakt waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. Dat is inhoudelijk ingewikkeld en kost daarom tijd. De inschatting is dat het nog zeker enkele maanden gaat kosten om dit werk af te ronden.

Doordat de ontwikkeling van de software ook tijd in beslag neemt, blijft voorlopig nog de oude, onbetrouwbare software gebruikt worden. Ollongren: “Ik ga er daarom nu vanuit dat OSV bij de verkiezingen van november 2020 en maart 2021 nog gebruikt zal worden om de uitslag te berekenen.”

Zie verder ook  Tweakers, en meer algemeen over stemmachines:

https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI. 
https://www.youtube.com/watch?v=hvOKWeW_Fog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *