Weerwaterbrug Almere krijgt bamboe hekwerk – Aanbestedingsnieuws

Weerwaterbrug Almere krijgt bamboe hekwerk

Foto: Almere.nl

3065 Almeerders hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete ontwerp voor de brug over het Weerwater. De overgrote meerderheid (71% van alle stemmen) heeft gekozen voor het winnende ontwerp van Strukton Infratechnieken B.V. en Quist Wintermans Architekten

De nieuwe brug die het Lumièrepark met het Weerwatereiland gaat verbinden moet het visitekaartje worden voor Almere. Een duurzame verbinding over het Weerwater. De brug gaat onderdeel uitmaken van het Rondje Weerwater, een route om te wandelen, hardlopen, skeeleren, enzovoort. Recreëren midden in het centrum.

Het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Almere investeren en werken samen aan het versterken van de bestaande kwaliteiten van de stad in het programma Almere 2.0. Het Rondje Weerwater is een van de projecten om het hart van de stad te versterken.

Strukton zal naast het ontwerp en de bouw ook 20 jaar lang het onderhoud aan de brug verzorgen. De planning is dat de bouw van de brug na de zomer van 2019 start en dat de brug eind 2020 gereed is. De planning van werkzaamheden voor de Floriade wordt nog fijn geslepen. Het exacte moment waarop de brug voor publiek wordt opengesteld is daarom nog niet bekend. De straatnaamgevingscommissie zal voor de opening een passende naam aan de brug geven.

Bij het vormgeven van de brug heeft is de inspiratie opgedaan in de natuur met haar vloeiende vormen. Deze zijn herkenbaar in het slingerende brug tracé, de elegante brugdekconstructie en de sierlijke pijlers. Het is een integratie van de Growing Green Cities thema’s van Voeden, Vergroening, Gezondheid en Energieproductie met markante verblijfsplekken. Het oversteken van het Weerwater wordt een echte beleving met schitterende uitzicht op de omgeving!

De brug wordt ingericht met duurzame en natuurlijke materialen. De balustrade herinnert in vorm aan rietstengels terwijl de bamboe zitelementen worden verrijkt met een mix van grassoorten en koolzaadbloemen. Riet en koolzaad zijn een knipoog naar de ontginningshistorie van de Flevopolder. Zij werden immers gebruikt om de polder geschikt te maken voor landbouw en bewoning.

De brug blijft heel lang onderdeel van de stad. Daarom wordt een duurzame brug gebouwd die weinig onderhoud behoeft en die mooi verouderd. Een robuuste, elegante constructie met inrichtingselementen die zich kunnen aanpassen aan toekomstig inzicht en gebruik.
Deze Weerwaterbrug gaat meer dan 100 jaar mee en voegt een nieuw duurzaam verhaal toe aan de rijke geschiedenis van Almere.

Bron: Almere.nl, 23 november 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *