VWS Corona App pilot vanaf 17 augustus – Aanbestedingsnieuws

VWS Corona App pilot vanaf 17 augustus

Op het Ministerie van VWS hoopt men wellicht dat de “tweede golf” Covid-19 er ook komt, want dan is de app tenminste niet voor niets ontwikkeld. Op 17 augustus start het ministerie van VWS een pilot met een applicatie genaamd CoronaMelder in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond met hulp van deze 2 GGD’en. In de pilot kunnen inwoners van die twee regio’s de app ‘CoronaMelder’ gebruiken.

Deze applicatie moet het bestaande bron- en contactonderzoek zoals de GGD’en dat uitvoeren, gaan aanvullen. Deze ‘notificatie-app’ stuurt de gebruiker een bericht als hij of zij 15 minuten of langer in de buurt is geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Om een goed beeld te hebben wat het effect is van de app op de werkprocessen van de GGD, wordt de app straks in Twente en Rotterdam-Rijnmond getest. De app is dan echter via de appstores door iedereen in binnen- en buitenland te downloaden en te gebruiken. Maar alleen in de 2 pilotregio’s kunnen gebruikers na een positieve test ook daadwerkelijk via de app hun contacten waarschuwen, want daarvoor is ondersteuning door de GGD nodig. Deze ondersteuning door de GGD’en wordt regionaal in pilots uitgerold.

Een vervanging van het reguliere bron- en contactonderzoek door de GGD’en is het niet, want dat is uiterst succesvol. Zo spoorden de GGD’en in de week van 22 tot 28 juni bijna 100 nieuwe besmettingen op in bron- en contactonderzoek, beantwoorden ze vragen van mensen die besmet zijn met het coronavirus, vinden ze clusters en monitoren ze mensen die thuis moeten blijven. Het is van het grootste belang in de bestrijding van het virus dat GGD’en dit doen. De app kan hoogstens

©Zaz 2020

een aanvullend instrument zijn voor het opsporen van contacten die een patiënt niet kent of zich niet herinnert.

Voor mensen die buiten Twente en Rotterdam-Rijnmond een dokter-achtige instantie willen benaderen met vragen via een app, die kunnen bij de al enkele maanden ook landelijk werkende app CoronaCheck van het OLVG Amsterdam terecht. Kijk daarvoor op https://decoronacheck.nl/  en hou een thermometer bij de hand. De app is niet bedoeld voor spoedgevallen.

Zie verder:

Persbericht dd. 16 juli 2020
https://ggdghor.nl/actueel-bericht/pilot-app-coronamelder-17-augustus/

https://www.olvg.nl/nieuws/olvg-corona-check

1 thought on “VWS Corona App pilot vanaf 17 augustus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *