Berkel Enschot en Udenhout nieuwe ledverlichting
Na de zomer start een project in Berkel-Enschot en Udenhout waarbij alle 3000 lichtpunten in de dorpen worden vervangen door milieuvriendelijke LED verlichting. In 2045 wil de gemeente volledig klimaatneutraal zijn.
Sinds 2009 geldt voor alle openbare verlichting dat de gemeente bij vervanging LED terugplaatst. Daarnaast maakt de gemeente sinds 2011 gebruik van de innovatieve mogelijkheden van het Dynamische Openbare verlichting (DOV) systeem. Dit systeem maakt het mogelijk data te genereren, bijvoorbeeld over verkeersdrukte, weersgegevens en calamiteiten. Vanuit die data kan de verlichting aangepast worden.
LED verlichting is energiebesparend, kostenbesparend en milieuvriendelijk en veilig. De nieuwe verlichting is namelijk wit en dat bevordert onder andere gezichtsherkenning. De 2 aspecten versterken elkaar waardoor het lijkt dat er veel meer licht aanwezig is, terwijl juist energie bespaard wordt. Er is dus sprake van een win-win situatie voor het milieu, inwoners en gemeente.
De openbare verlichting in de gemeente Tilburg bestaat uit 50.000 lichtpunten. Hiervan zijn er 20.000 vervangen door LED en er resteren dus nog 30.000 lichtpunten die moeten worden vervangen. Als de ongeveer 3.000 armaturen in Berkel-Enschot en Udenhout vervangen zijn door LED verlichting daalt het energiegebruik in dit gebied met ruim 73%. Daarmee wordt er jaarlijks 359 ton CO2 bespaard.
Na de zomervakantie van 2020 start de uitvoering. De oplevering is gepland in het eerste kwartaal van 2021. Wanneer de ervaringen uit de pilot positief zijn, kan een voorstel worden gedaan voor de overige 9 gebieden. Dit betekent dat in 2030 de gehele openbare verlichting in de gemeente vervangen kan zijn door slimme LED verlichting.
Bron: Tilburg, 17 juli 2020