VNG en NBA informeren gemeenten over opdrachtgeverschap accountants – Aanbestedingsnieuws

VNG en NBA informeren gemeenten over opdrachtgeverschap accountants

De Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG en de beroepsorganisatie voor accountants NBA gaan gezamenlijk gemeenten en raadsleden informeren over het aanbesteden van accountantsdiensten.

Dat is de uitkomst van een werkgroepsbespreking tussen VNG en NBA. Accountants en gemeenten gaan samenwerken aan vernieuwde interne en externe controleaanpak.

De voorlichting moet leiden tot een efficiënter controleproces, onder meer door gebruik van nieuwe technieken en duidelijke keuzes door gemeenten om in control te zijn op het gebied van gemeentelijke bedrijfsvoering.

Met een brochure moeten gemeenteraden, als formele opdrachtgevers van de accountant, beter worden geïnformeerd over de invulling van de opdrachtgeversrol.

In sommige gemeenten leeft onder meer de vraag waarom een gemeentelijke externe accountant niet gewoon de resultaten van een andere accountant eerder in de keten kan overnemen om ‘controle op controle’ te voorkomen.

Tijdens een werkgroepoverleg kwam aan de orde dat dit niet zomaar kan, omdat de controlerend accountant met zijn of haar handtekening de volle verantwoordelijkheid heeft voor de gemeentecontrole. De accountant doet de andere controle niet over, maar zal wel moeten kijken in hoeverre hij of zij op die controle kan voortbouwen.

Bron: VNG/NBA, 31 januari 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *