Telgen: omvang overheidsinkopen onderschat – Aanbestedingsnieuws

Telgen: omvang overheidsinkopen onderschat

Laatst geupdate op maart 13, 2021 door redactie

In een lezenswaardig opinieartikel op Binnenlands Bestuur concludeert emerites inkoophoogleraar Jan Telgen dat overheidsinkopen schromelijk onderschat worden. Terwijl de rijksoverheid ook nu nog veel verwijst naar cijfers van een onderzoek van Significant uit 2015, dat de totale inkoopwaarde schatte op “in ieder geval €73,3 miljoen miljard” [Red AN: onze fout, box of shame], zijn er ook recentere schattingen beschikbaar. Telgen wijst erop dat over dezelfde periode de Europese Unie de cijfers schatte op €140 miljoen.

Dat verschil is te verklaren door kosten die zorgkantoren en zorgverzekeraars maken. Die worden door EZ niet meegeteld als overheid, maar zijn volgens zowel de EU als Telgen wel publieke diensten en dus overheidsorganisaties die met publiek geld inkopen voor burgers. Telgen laat ook zien dat zo bekeken het bij aanbestedingen gaat om een aanzienlijk deel van de economie, gelet op het BBP van €700 miljard.

Telgen:

Misschien dat de overheid en ook de politiek het belang van de overheidsinkoop gaat inzien als men beseft dat er niet € 75 maar € 140 miljard mee gemoeid is.

Bron: Binnenlands Bestuur, 8 maart 2021

https://www.binnenlandsbestuur.nl/overheidsinkopen

Zie ook:

https://ec.europa.eu/growth/single-market/public-procurement_en

De EU schat de totale omvang als percentage van het BBP:

  • Every year, over 250 000 public authorities in the EU spend around 14% of GDP (around €2 trillion per year) on the purchase of services, works and supplies
  • In many sectors such as energy, transport, waste management, social protection and the provision of health or education services, public authorities are the principal buyers.
  • The public sector can use procurement to boost jobs, growth and investment, and to create an economy that is more innovative, resource and energy efficient, and socially-inclusive.
  • High quality public services depend on modern, well-managed and efficient procurement
  • Improving public procurement can yield big savings: even a 1% efficiency gain could save €20 billion per year

3 thoughts on “Telgen: omvang overheidsinkopen onderschat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *