Teeltcontract bomen Amsterdam – Aanbestedingsnieuws

Teeltcontract bomen Amsterdam

Het ingenieursbureau van Amsterdam gooit de inkoop van straatbomen eens over een andere boeg;  dat wil zeggen: anders dan hopen dat met een Standaard RAW bestek de aannemer vanzelf met mooie bomen aankomt. Blijkens TenderNed, wil de gemeente een teeltcontract afsluiten met boomkwekers. Datzelfde ingenieursbureau is mede-verantwoordelijk voor de verdwijning van talloze laanbomen, waar via aanbestedingen bewoners eigenlijk altijd te laat kennis van nemen (gunfirst).

De scope van de opdracht bestaat uit het kweken en leveren van boomsoorten die over drie tot veertien jaar (in grote aantallen) benodigd zijn in Amsterdam. Van de benodigde boomsoorten is een inschatting gemaakt op basis van het huidige sortiment bomen in Amsterdam en (toekomstige) herinrichtingen, gebiedsontwikkelingen en projecten. Deze boomsoorten zijn opgenomen in de inschrijfstaat (bijlage 2).

Zie verder: https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/307182/publicatie
https://s2c.mercell.com/today/41038?type=description

De redactie van Aanbestedingsnieuws vond verder niet zo veel aan inhoudelijke eisen op dat Mercell. Het was the usual: gedragsverklaring, UEA, en verder de afgelopen 3 jaar 350 bomen hebben geleverd en nog een ISO certificaat en zo. En een On the way to Planetproof-certificaat of Groenkeur Boomkwekerijproducten-productcertificaat (of gelijkwaardig certificaat) Het hebben van een certificaat was weer eens de belangrijkste eis. Bij je masseur is dat ook niet het enige wat je precies wil weten, wat voor sportmassage-certificaten  hij/zij gehaald heeft. Je wilt toch weten of die persoon zijn handen netjes wast?

Aanbestedingsnieuws vraagt zich af waar dit nu allemaal toe gaat leiden. De tekst van de aanbesteding is weer eens functioneel gespecificeerd dus wat ze bedoelen moet je maar een beetje met je gezonde verstand bedenken. Wat is een teeltcontract? Teelt is iets uit kiem of stek laten opgroeien. Het contract loopt 48 maanden. Dat is toch al snel een slordige 4 jaarringen. Tussen de 2 en de 4 centimeter per jaar. Dus dit schiet al op, een stammetje van 16cm dik moet er toch in kunnen zitten. Nog niet echt wat je noemt een straatboom.

Maar wel wordt zo steeds beter duidelijk dat aanbesteden van bomen gewoon echt heel erg moeilijk is. En wat heeft het voor zin dat het Ingenieursbureau nieuwe bomen plant als het stadsdeel die zonder pardon weer uit de grond laat rukken bij de eerstedebeste herinrichting? De iepen die Amsterdam heeft gekapt in de Tweede van Swindenstraat waren voornamelijk 75 jaar oud. Wat is 75 jaar? Een jong mens heeft daar geen idee van. Aanbestedingsnieuws moet ook nog maar hopen dat te halen. Kun je toch gewoon in de supermarkt kopen, nieuwe bomen van 75 jaar oud? Voor iemand van 30 die niet van zijn telefoon is los te rukken, is het wellicht niets bijzonders. Oud. Net als al die boomers.

Amsterdam had kortom geen moeite met het uit de grond rukken ervan. Dat was onder auspiciën van Groen Links wethouder Rick Vermin. Het stadsdeelbestuur van Oost gaf de bewoners de keuze tussen behoud van de bomen links of de bomen rechts. De bewoners trapten er niet in en waren allemaal tegen, zongen liederen op facebook, haalden ruim 1600 handtekeningen op, hingen kunstwerken en breisels in de bomen, maar dat baatte de bomen helaas weinig.

https://www.bomenbeschermingamsterdam.nl/wp-content/uploads/2021/09/Artikel-Parool-19-08-2018-Iepen-van-Swindenstraat.pdf

https://www.bomenbeschermingamsterdam.nl/73-bomen-eerste-van-swindenstraat-gekapt/
https://oost-online.nl/je-hoeft-niet-aan-een-boom-te-hangen-om-een-eikel-te-zijn/
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/26/beroering-eerste-van-swindenstraat-om-plan-massale-bomenkap-a4003940
https://www.boomzorg.nl/article/26802/herinrichting-amsterdamse-straat-mogelijk-ten-koste-van-iepen

Vermin zou volgens het boomzorg-artikel nog eens “goed naar de zaak kijken”. Goed gekeken, want de bomen zijn nu allemaal weggekeken.
https://www.nu.nl/amsterdam/6224756/bomen-eerste-van-swindenstraat-versnipperd.html

Boom: hier op archief

Blijkt het toch allemaal wat ingewikkelder te liggen met aanbestedingen en bomen. Sja wie wist dat nu? De bewoners, natuurlijk, waaronder ook de Amsterdamse redactie van Aanbestedingsnieuws. Die dat al jaar en dag gratis en voor niets op elke mogelijke manier aan het verstand van stadsdeel Oost proberen te peuteren. Gratis was nog niet goedkoop genoeg om er kennis van te nemen. Moet je er geld op toegeven om gehoord te worden?

Liefde voor bomen komt niet vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *