SP Amersfoort: OV aanbesteden leidt tot werkverdringing en is onacceptabel – Aanbestedingsnieuws

SP Amersfoort: OV aanbesteden leidt tot werkverdringing en is onacceptabel

Laatst geupdate op januari 10, 2017 door redactie

Voormalig vervoerder Connexxion had chauffeurs in dienst op enkele buurtbuslijnen in de regio Utrecht. Syntus heeft na een aanbesteding de opdracht gewonnen en op diezelfde lijnen vrijwilligers ingezet. De SP Amersfoort stelt dat het aanbesteden van openbaar vervoer daarmee leidt tot werkverdringing. Daarover heeft het vragen gesteld aan het collegebestuur. Omdat de fractie ontevreden is met het antwoord, stelt het de vragen nu, samen met de PvdA, verder aan de provincie Utrecht, verantwoordelijk voor de aanbesteding.

De wethouder verkeer heeft nog voor de kerstdagen contact met de provincie opgenomen over de aanbesteding. De provincie Utrecht, verantwoordelijk voor de aanbesteding, heeft al aangegeven, dat zij weinig invloed uit kan oefenen op het personeelsbeleid van Syntus.

©ZaZ 2015, Polder Eemnes

Opmerkelijk detail: De vrijwilligers werden onder meer gezocht via de vrijwilligers-vacaturebank van Stichting Ravelijn, dat failliet is gegaan na het verliezen van een andere, bestuurlijke aanbesteding op het gebied van WMO-zorg.

De chauffeurs van de buurtbussen zitten inmiddels al werkloos thuis. De SP laat weten, dat het onacceptabel is: “Er is immers werk voor deze chauffeurs, want ze kunnen gewoon ingezet worden op de lijnen met buurtbussen waarop ze vroeger ook reden.”

De SP noemt het baanverlies op de buurtbussen “een rechtstreeks gevolg van de overheid die de hand op de knip houdt. De provincie wou geen extra geld uittrekken voor de nieuwe OV aanb

steding, zodat prijsstijgingen opgevangen moeten worden door te bezuinigen op buslijnen. Syntus lost dit, met instemming van de overheid, op door vrijwilligers in te zetten op buurtbussen. De buschauffeurs die vroeger betaald op dit soort lijnen reden zijn daar nu de dupe van. ”
Bron: SP, 27 december 2016
https://amersfoort.sp.nl/nieuws/2016/12/ov-aanbesteding-leidt-tot-werkverdringing

 

1 thought on “SP Amersfoort: OV aanbesteden leidt tot werkverdringing en is onacceptabel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *