Afeer wint schoonmaakaanbesteding Pekela – Aanbestedingsnieuws

Afeer wint schoonmaakaanbesteding Pekela

Afeer heeft een aanbesteding gewonnen voor de schoonmaak in Pekela. Afeer is het werkbedrijf van de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde. Afeer verstuurt de begroting via de raadsstukken naar de gemeenteraad.

Het werkbedrijf maakt blijkens het persbericht met 50 medewerkers schoon in 18 scholen van SOOOG” een stichting voor openbaar onderwijjs in Oost Groningen.

Afeer bemiddelt werkzoekenden via de Participatiewet. Zo noemt het dat zelf. In de sociale advocatuur noemt men het dat “het voelt als dwangarbeid”. Afeer is de voormalige sociale werkplaats, zo organiseert Afeer naar eigen zeggen dagelijks werk voor ruim 850 medewerkers met een arbeidsbeperking.

In een persbericht, dat exclusief is verschenen via Prachtig Pekela, laat bestuursvoorzitter Jaap Hansen weten tevreden te zijn met het resultaat van de gunning

“We werken al jaren samen met Afeer voor het schoonmaken van onze basisscholen en zijn dik tevreden over de samenwerking en de kwaliteit van de dienstverlening. Bij de aanbesteding stak Afeer met kop en schouders boven de andere gegadigden uit.”

Andere gegadigden zoals marktpartijen?

Hoe zit het met het inkoopbeleid van de samenwerkende gemeenten? Via de website van de gemeente Pekela vonden we een verordening tot het alleenrecht van Synergon.

Om sociaal werk- en leerbedrijf Afeer te kunnen blijven voorzien van passende werkzaamheden voor de werkzoekenden die een beroep doen op de participatiewet, is gekeken naar de meest wenselijke wijze van opdrachtverlening. De gemeenteraad heeft hiertoe in 2014 de verordening alleenrecht Synergon vastgesteld. Afeer is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de gemeenten Westerwolde, Oldambt en Pekela om meer mensen aan betaald werk te krijgen in Oost-Groningen. Aan de totstandkoming hebben naast de gemeenten ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de provincie Groningen en sociale partners ook hun steun en medewerking verleend. Op 27 juni 2018 hees Afeer de vlag. SW bedrijf Synergon en de afdelingen Werk van Westerwolde, Pekela en Oldambt zijn in het nieuwe werkbedrijf opgegaan.

Deze verordening maakt het derhalve mogelijk om aan Afeer rechtstreeks vooraf bepaalde opdrachten toe te kennen op basis van uitsluitend recht.

Verordening alleenrecht Synergon 2014.pdf

 

Bijvoorbeeld de gemeente Oldambt heeft zich gecommitteerd aan de MVI met een Actieplan MVI 2020-2023, De route naar betekenisvol opdrachtgeverschap voor maatschappelijk inkopen met Internationale Sociale Voorwaarden, ter voorkoming van dwangarbeid. Zoiets vonden we dan weer niet terug bij Pekela.

Verdringing op de arbeidsmarkt ziet er dus zo uit. Synergon heeft een alleenrecht. Een werkbedrijf krijgt een verordening alleenrecht en mag dan vervolgens alle taken uitvoeren die de gemeente haar opdraagt. Dat van Oldambt dateert uit 2014. Synergon heeft van Pekela het alleenrecht gekregen in 2013.

We vonden de aanbesteding terug. De opdracht is op 24-11-2021 gepubliceerd. De Sluitingsdatum is al twee maanden eerder van 24-09-2021 10:00. De opdrachtaankondiging is op 11 augustus 2021 al naar TenderNed geupload. De opdracht is ook nog eens voor glasbewassing.

De opdracht betreft 18 locaties met een totale omvang van ongeveer 17.350 m².
De locaties bestaan onder andere uit kantoren, sanitaire ruimten, vergaderruimten, leslokalen,
studieruimten en verkeersruimten.

https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/244719

Verdringing op de arbeidsmarkt wordt dan wel heel reëel. 50 mensen, laten we er even vanuit gaan dat het allemaal alleenstaanden betreft, die gaan dan aan de slag voor 70% van het minimumloon (2021: 1701) dus daarvan 70% is 1190,70. Het scheelt dus €510,30 minder dan in vergelijking met loondienst, en dan heb je ook nog eens geen pensioenafdracht, geen Arbeidsinspectie, etc.

De winst van de gemeente is dus minimaal €25.515 aan alleen loonkosten van de

©ZaZ 2019

schoonmaakdwangarbeidster. Maar dat is niet het enige. De scholengemeenschap SOOOG gunt de aanbesteding op 1 fictieve euro. Wordt er echt nul euro betaald? De scholengemeenschap had het geld ook uit kunnen geven aan een schoonmaakbedrijf. Zodat er 50 schoonmaakarbeiders aan de slag kunnen. Waar werkt de schoonmaakarbeider dan nu? Ons vermoeden is dat die dus in de bijstand zit.

Zie ook:

SP Amersfoort: OV aanbesteden leidt tot werkverdringing en is onacceptabel

Initiatiefwet verdringingstoets naar Eerste Kamer

Behandeling Verdringingstoets in de Eerste Kamer

Karabulut: social return bij aanbestedingen leidt tot verdringing

https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34325_initiatiefvoorstel_van_kent

https://vng.nl/nieuws/oproep-aan-eerste-kamer-stem-niet-op-wet-verdringingstoets

https://vng.nl/sites/default/files/brieven/2018/20170323-brief-parlement-wet-verdringingstoets.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *