Sorry dat de aziatische hoornaar bestaat – Aanbestedingsnieuws

Sorry dat de aziatische hoornaar bestaat

Tenderned heeft om een ogenschijnlijk onverklaarbare reden een aanbesteding van de maand uitgezocht, en dat is een Zeeuwse tender voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Wablief? Is dit een nieuwe EPR? Waren de veelvraterige rupsen uit de mode nadat we onszelf onze gulzigheid vergaven en zijn we daarom overgestapt naar de vliesvleugeligen? Heel duurzaam kun je dit niet noemen.

©Zaz 2024

Hoornaars zijn nuttige beestjes, die hout kapot kauwen tot papier en daar een nest van maken. Zij bewaken hun nest op agressieve wijze en dat nest is ook nog eens in de lucht en niet onder de grond, overigens net als de gewone wesp, waar de Zeeuw blijkbaar wel mee kan leven. Bijkomend voordeel van je huis beschermen met Europese hoornaars zoals de Zeeuwen doen, is dat je minder last hebt van inbrekers.  Daarnaast is de hoornaar heerlijk voedsel voor de eekhoorn en die vinden de Zeeuwen dan waarschijnlijk wel weer schattig. In de winter sterven hoornaars zomaar uit zichzelf volledig uit. Was dat nog niet genoeg toeschietelijkheid naar ons, mensen?

De hoornaar heet in het Latijn overigens Vespa. Dat doet ons vermoeden dat de tender toch stiekem over allochtonen op fatbikes gaat. De Aziatische hoornaar, vespa velutina, onderscheidt zich eigenlijk alleen van de Europese hoornaar, in dat die ietsie kleiner is. En de uitgang van zijn nest zit ergens anders, niet aan de onderkant maar aan de zijkant. Nou, dat is natuurlijk naast gele benen een grote verschrikking. Wat heeft de Aziatische hoornaar ons misdreven?

Nou, dat orakelt Tenderned op basis van de tender aanhef:

Een steek van deze exoot schijnt namelijk een stuk pijnlijker te zijn dan die van zijn kleine neefje de wesp.

Ach ach. Een pijnlijke steek. Ja een wespesteek hebben we ook ooit gehad, ook ooit een zonnesteek, daarom zit Bill Gates nu nog achter de zon aan. Een wespensteek kan heel pijnlijk zijn. Helemaal als je er allergisch voor bent. Ja, dan heb je echt eventjes pijn. Het is natuurlijk niet, of ze je familie voor je ogen in een gaskamer duwen of een oven in schuiven. Maar een rode bult is toch ook niet leuk.

Maar het opmerkelijke is dus dat “schijnt”, op basis van valse vermoedens is Zeeland bereid een complete -vermeend exotische- soort te bestrijden als een Don Quichotte die tegen moeder natuur optreedt. Het arme dier heeft niet eens recht op een stulpje. Want het lijkt te veel op de stulpjes van de andere hoornaars. De Aziatische hoornaar is goed geïntegreerd in het Europese hoornaarwereldje zou je denken, niks mee te maken, het is een echte lastpak:

Als alles volgens plan verloopt gaat het raamcontract dat uit de aanbesteding volgt in op 1 juli 2024. Net voordat de zomer begint en de Aziatische hoornaar een groter stulpje gaat maken. Hoog in de bomen, waar het nest vanaf de grond moeilijk is te zien. De exotische hoornaar is een echte lastpak, want zijn voorjaarsnest is niet te onderscheiden van dat van de Europese hoornaar…

Het nest van de hoornaar is in tegenstelling tot de naoorlogse mens, echt fascinerend qua architectuur, het is qua materiaal niet veel meer dan papier maar de nesten zijn erg stevig, door de hexagone raatstructuur, iets wat je als mens ook niet zomaar na kan maken. In combinatie met de bewaking is dat genoeg om mee te leven voor de hoornaar.  Maar we snappen natuurlijk wel dat je dat nest inderdaad liever niet in je plafond hebt. Maar om dan te gaan discrimineren tussen Europese en Aziatische hoornaars, dat is dan ook weer zoiets, wij gevoelige stadsmensen buiten Zeeland hebben liever ook geen Europese hoornaars in ons plafond, zelfs al is de uitgang aan de goede kant van het nest. Betalen ze mee aan de huur? Zo nee, dan niet in ons nest.

Maar als er nog ondernemers zijn die zichzelf in de nesten willen werken, kijk dan vlug op:

https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/331204

https://www.tenderned.nl/cms/nl/nieuws/aanbesteding-van-de-maand-april-2024

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 13 mei 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *