Adsorptiewarmtepomp van Cooll krijgt Overijssels innovatief investeringskrediet – Aanbestedingsnieuws

Adsorptiewarmtepomp van Cooll krijgt Overijssels innovatief investeringskrediet

Laatst geupdate op december 7, 2017 door redactie

Oost NL, een van de overheidsbedrijven met het onbegrijpelijke krediet en toch zonder aanbestedingsplicht, blijkt te investeren in nog een innovatie, naast endoscopen en antennesystemen. Er is vanuit het Innovatiefonds Overijssel een Innovatiekrediet verstrekt aan Cooll Sustainable Energy Solutions. Het bedrijf is van Johannes Burger en Stefan van Uffelen uit Enschede en ontwikkelt een compacte gasgestookte adsorptiewarmtepomp die de HR-ketel kan gaan vervangen.

De absorptiewarmtepomp wordt in tegenstelling tot een mechanische warmtepomp aangedreven door thermische energie in plaats van elektrische energie. De thermische energie kan worden opgewekt door verbranding van aardgas, maar ook bijvoorbeeld door stoom. Absorptiewarmtepompen zijn uitermate geschikt indien er naast warmte ook een vraag naar koude is. Naar een fysieke, op zonnecollectoren aangedreven adsorptiewarmtepomp is al in 1997 in Brazilië en Munchen onderzoek naar gedaan en al in 1979 is onderzocht door Dan Ward dat dit in elk geval technisch en in theorie ook economisch haalbaar is.

Helemaal nieuw is de adsorptiewarmtepomp op zich dan ook niet. Viessmann en Vaillant hebben al vergelijkbare adsorptiewarmtepompen op de markt. Vaillant werkt zelf ook aan innovatieve ontwikkelingen zoals de zeoTHERM en de micro-WKK, micro-warmtekrachtkoppeling. De zeoTHERM is een gasgestookte adsorptie-warmtepomp die zeer efficiënt gebruik maakt van de eigenschappen van een natuurlijk mineraal, zeoliet. De micro-WKK-ketels vallen onder de SDE-subsidieregeling stimuleringsregeling duurzame warmte omdat ze energiesurplus terug kunnen leveren aan het net. De doorontwikkeling van een duurzame adorptiewarmtepomp is gestrand door de opkomst van zonneboiler, met name de HoogRendements Zonneboilers.

Bron: Persbericht Oost NL, 5 december 2017

Deze adsorptiewarmtepomp van Cooll op zonnecollectoren is volgens de makers efficiënter dan de HR-ketel. Doordat de adsorptiewarmtepomp extra warmte uit de buitenlucht haalt is deze efficiënter dan de CV-ketel. Hij verbruikt dus minder gas en zal minder CO2 uitstoten. De technologie van Cooll kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van woningen in Nederland, aldus de kredietverstrekkers.

Cooll gebruikt het Innovatiekrediet om een deel van het productieproces in eigen hand te nemen, zo bericht Link Magazine. De warmtepomp van Cooll kan, volgens de website van Cooll, worden aangedreven door warmte van relatief eenvoudige en goedkope zonnecollectoren (niet te verwarren met zonnecellen die stroom opwekken), het is dus een thermisch aangedreven koelsysteem. Cooll gaat het innovatiekrediet gebruiken om te investeren in apparatuur voor de productie van een belangrijk onderdeel van de technologie. Hierdoor wordt Cooll minder afhankelijk van externe partijen.

Natuurlijk komt zulk nieuws net op pakjesavond. Dat is gedaan om het humeur van onze redactie te bederven. Aanbestedingsnieuws heeft ook een heel flink deel van het productieproces voor innovatief aanbestedingsnieuws in eigen hand maar heeft tot op heden nog niet aanspraak kunnen maken op het ruim in liquide middelen voorziene innovatiefonds! Daarnaast willen wij ook minder afhankelijk worden van externe partijen! We willen bovendien alle liquide middelen die ons ter beschikking worden gesteld graag direct gebruiken om de lokale grafische en banketbakkers-industrie te stimuleren. Voortaan drukken wij onze wettenbundels bovendien op endoscopen. Hartstikke innovatief en handig als je je baas wil uitleggen waarom het niet kan wat hij wil, volgens de aanbestedingsbeginselen.

Met het Innovatiefonds Overijssel stimuleert de provincie Overijssel innovatie en versterkt de regionaal economische structuur, zo laat de provincie weten in een persbericht. Het Innovatiekrediet is een lening vanaf € 25.000,- tot € 75.000,-, verstrekt aan Overijsselse mkb-ondernemers, voor het uitvoeren van een project voor product- of procesvernieuwing. Oost NL is fondsmanager van Innovatiefonds Overijssel. OostNL had een tekort van 1 miljoen maar had daarmee toch zeker 48 miljoen aan investeringen uitgelokt.

Zoals jullie kunnen zien is dat geld waarschijnlijk gaan zitten in de ontwikkeling van dat logo hierboven. Met een spiraal nog wel. Zo is er toch al weer maximaal €150.000  van de €42,8 miljoen aan gedane investeringen van de Dutch Venture Initiative SA verklaard.

Bron: OostNL / Cooll , 5 december 2017

Naschrift redactie:

Van Cooll kregen we de volgende berichtgeving binnen:

De tekst suggereert … dat de adsorptiewarmtepomp kan verwarmen op zonnecollectoren. Dat is onjuist. Voor koelingstoepassingen kan de warmtepomptechnologie inderdaad worden aangedreven met zonnecollectoren, maar voor verwarmingstoepassingen (waar Cooll zich op dit moment op concentreert) is het een brandstofgestookte technologie, met de gaswarmtepomp als eerste toepassing. Combinatie van beide toepassingen in één systeem kan ook, maar op dit moment ligt de focus op de toepassing als gaswarmtepomp.

Zie ook:

https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/projecten/adsorptiewarmtepomp-voor-duurzame-verwarming-en-koeling-de-bestaande-bouw

[bol_product_links block_id=”bol_5a26a7782369b_selected-products” products=”1001004001827607,9200000042225764,9200000073730551,1001004011745418,1001004005166128″ name=”innovatief” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *