Prorail onderzoekt Ballast bij omwonenden Apeldoorn – Aanbestedingsnieuws

Prorail onderzoekt Ballast bij omwonenden Apeldoorn

Apeldoornse omwonenden van een ballastdepot, een opslag voor spoorstenen, hebben hun zorgen geuit over mogelijke gezondheidsrisico’s die ze liepen door het bouwstof dat van die berg stenen af kwam. Er komt daarom een extra onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidsriciso’s voor omwonenden.

De oude ballast die nog in het depot lag is  begin augustus weggehaald door de leverancier. Nieuwe ballast die nog voor werkzaamheden nodig is, wordt in een depot buiten de bewoonde omgeving opgeslagen. Hiermee komt ProRail tegemoet aan de wensen van de bewoners.

ProRail laat de huizen rondom het voormalige ballastdepot schoonmaken op advies van de GGD. Hierover zijn de omwonenden geïnformeerd.

Op maandag 7 augustus heeft ProRail voor de omwonenden van Kanaal Zuid een informatieavond georganiseerd. Tijdens de emotionele bijeenkomst vertelden de buurtbewoners meer over hun zorgen. Ze hadden overlast van bouwstof in de tuin en in huis en wilden weten of zij zijn blootgesteld aan gevaarlijke hoeveelheden kwartsstof.

©Prorail 2020

Het tijdelijke ballastdepot was ingericht in Apeldoorn bij Kanaal Zuid, voor werkzaamheden die daar in de buurt aan het spoor werden uitgevoerd. De stenen zijn bedoeld als fundament voor het spoor: ballast. Veel van deze stenen bevatten het in de aardkorst veelvoorkomende mineraal kwarts. Als met de stenen gewerkt wordt, ontstaat stof. In dit stof zitten kleine kwartsstofdeeltjes, die ongezond zijn. Wie onbeschermd veel, langdurig en in hoge concentraties aan stof van kwartshoudende steen wordt blootgesteld, loopt risico om longziekten te krijgen. Veel bouwmaterialen zijn in meer of mindere mate kwartshoudend.

ProRail begrijpt de zorgen van de omwonenden. Tijdens de informatieavond heeft ProRail daarom toegezegd extra onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de specifieke situatie van dit ballastdepot en de eventuele gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Ook onderzoekt ProRail of de aannemer zich aan alle geldende regelgeving heeft gehouden. Hier was namelijk sprake van een groot ballastdepot dat er lang lag en zich dichtbij de woningen bevond.

Dit onderzoek is extra onderzoek, omdat er al onderzoek is gedaan naar de risico’s van kwartsstof voor omwonenden en spoorwerkers die dagelijks met en dichtbij kwartshoudende stenen werken. Zij kunnen dit veilig doen omdat de spoorbranche veel maatregelen treft om stofvorming en blootstelling aan kwartsstof voor spoorwerkers te beperken. Zo is gezond werken met kwartshoudend materiaal mogelijk. Ballaststenen worden bijvoorbeeld natgehouden bij verwerking en werknemers beschermen zich in machines met overdrukcabines of dragen mondkapjes als ze met ballast werken.

Bron: Prorail 7 augustus 2023

Zie eerder:

Prorail verwacht supply chain problemen ballast

Prorail aangesproken op kwarts in ballast

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *