Prorail heeft allemaal ERTMS ideeën – Aanbestedingsnieuws

Prorail heeft allemaal ERTMS ideeën

Een half jaar terug berichtte aanbestedingsnieuws nog over het innovatieve aanbestedingstraject dat Prorail startte om ideeën op te halen voor het ERTMS.  Inmiddels zijn er wel 11 slimme ideeën uit de markt opgehaald van 9 marktpartijen. Van ‘digitaal graven’ tot de inzet van een robot en van draadloze assentellers tot nieuwe applicaties en 3D-printing. De ideeën zijn ontwikkeld door Rail Connected, Heijmans, Allinq, Tizzin, VRS, Strukton, Geonext, Delta PI en Pilz.

©Prorail 2021

Dat is volgens Prorail ook meteen goed nieuws voor de snellere aanpak van ERTMS: al deze elf innovatieve oplossingen gaan door naar de testfase. Als de testen succesvol blijken, volgt een inkoopverplichting voor ProRail. Deze vorm van aanbesteden noemt Prorail dan de ASAP aanbesteding.

ASAP staat voor: Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. Deze aanbesteding startte in juni 2020 in een nieuwe vorm, waarbij ProRail tal van marktpartijen vroeg concrete en innovatieve voorstellen te doen voor versnelling. Dat leidde in mei 2021 tot een innovatiepartnerschap met 13 bedrijven die samen 15 plannen hadden. De volgende stap was elk plan om te zetten in een businesscase. Na goedkeuring van deze businesscases (door ProRail) gaan er nu dus elf plannen van negen bedrijven door naar de testfase.

De eerste testresultaten worden in 2022 bekendgemaakt. Als het testen slaagt, heeft ProRail inkoopverplichting. Ook dat is nieuw. Het past bij het karakter van een innovatie-partnerschap, waarin de partners wederzijds vertrouwen uitspreken. Dat betekent dat ProRail deze innovaties feitelijk inkoopt en invoert, wanneer de innovatie zich heeft bewezen en het verdienmodel klopt.

Bron: Prorail, 12 januari 2021

1 thought on “Prorail heeft allemaal ERTMS ideeën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *