Prijsvraag voor aanvulling ontwerp Huis Doorn – Aanbestedingsnieuws

Prijsvraag voor aanvulling ontwerp Huis Doorn

Het Rijksvastgoedbedrijf houdt een prijsvraag voor het ontwerp van Huis ten Doorn. Het rijksmonument wordt volgens planning nog dit jaar gerenoveerd, zo bericht het Rijksvastgoedbedrijf vandaag. In het landhuis woonde na de Eerste Wereldoorlog de afgezette Duitse keizer Wilhelm II.

Het Rijksvastgoedbedrijf wil daarbij een flink aantal bomen kappen. Dat maken we tenminste op uit het volgende citaat:

De renovatie van het park omvat een aanpassing van het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen. Hierdoor vindt het park haar nationale en internationale cultuurhistorische betekenis terug. Om het park weer als een goed geheel te laten functioneren en te beleven voegen we nog enkele nieuwe objecten en/of invullingen toe.

Uit een eerder stuk nieuwsbericht van 2015 blijkt de grootschalige bomenkap-bedoeling van het definitieve ontwerp zelfs nog wat duidelijker:

Op dit moment liggen het park en het bos er verwaarloosd bij. Doordat er aan sommige bosgedeelten al 20 jaar niks is gedaan, staan die op instorten. Andere bomen zijn al 200 jaar oud en aan het eind van hun levensduur. Ook zijn er halverwege vorige eeuw bomen geplant op plekken waar ze niet horen; ze zetten andere bomen in de schaduw of doorbreken de oorspronkelijke zichtlijnen. Het kappen van oude en planten van nieuwe bomen is daarom een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van het park.

Floris Alkemade, de rijksbouwmeester, roept ontwerpers op om zich aan te melden voor de ontwerpprijsvraag. Het definitief ontwerp is alleen echter al ontwikkeld, door een stichting genaamd Stichting in Arcadië uit Amersfoort. Zie afbeelding hieronder en verder bij Rijksvastgoedbedrijf:

De prijsvraag wordt dus alleen uitgezet voor drie nieuwe onderdelen in het park van Huis Doorn. Alkemade wil “een extra impuls geven aan kwaliteitsverbetering in de buitenruimte van het rijksvastgoed en de vakwereld uitdagen tot culturele expressies bij actuele maatschappelijke thema’s. De resultaten van de prijsvraag dienen als startpunt voor een debat over de rol van eigentijds ontwerp bij het levend houden [sic] van (groen) erfgoed.”

De prijsvraag gaat om het ontwerpen van extra elementen die niet in het definitief ontwerp zijn opgenomen:

 1. een voetbrug
 2. een folly
 3. een door de ontwerper zelf te bepalen aanvulling op het park

“Met het terugbrengen of toevoegen van deze onderdelen zien we een kans een eigentijdse laag aan het park toevoegen.” voegt Alkemade daar nog aan toe. In dit filmpje licht Floris Alkemade de renovatie van Huis Doorn verder toe. Zelf bepalen is leuk maar Eigentijds alles laten staan, mag dat ook?

In de voorselectie kunnen geïnteresseerden een portfolio insturen. Dit portfolio bestaat uit bedrijfsmatige gegevens en referentieprojecten en een motivatie voor deelname. Uit de inzendingen selecteert de jury maximaal vijf deelnemers, die worden uitgenodigd deel te nemen aan de prijsvraag. De geselecteerde ontwerpers worden gevraagd om een schetsontwerp te maken voor de drie gevraagde elementen. Zij krijgen voor deze uitwerking een vergoeding van €2.500 exclusief BTW.

Daarnaast word je aan de schandpaal genageld voor de rest van je leven voor het bomenkap-ontwerp van een ander, maar ook dat staat niet heel erg duidelijk in de projectomschrijving.

Planning

Voorselectie

 • Dinsdag 15 mei 2018 – Start prijsvraag
 • Maandag 11 juni 2018 – Sluiting vragenronde
 • Maandag 18 juni 2018 – Publicatie nota van inlichtingen
 • Donderdag 28 juni 2018, 12:00 uur – Sluiting registratietermijn
 • Maandag 2 juli 2018, 12:00 uur – Sluiting inzendtermijn voorselectie
 • Dinsdag 10 juli 2018 – Bekendmaking resultaten

Prijsvraag (maximaal 5 geselecteerde deelnemers)

 • Donderdag 12 juli 2018 – Informatiebijeenkomst
 • Maandag 24 september 2018, 12:00 uur – Sluiting inzendtermijn prijsvraag
 • Maandag 8 oktober 2018 – Bekendmaking winnaar(s), publicatie juryrapport

Zie ook:

https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/documenten/publicatie/2018/05/15/documenten-prijsvraag-park-huis-doorn

https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/vastgoed/projecten-in-uitvoering/doorn-park-huis-doorn/prijsvraag-park-huis-doorn

 

 

1 thought on “Prijsvraag voor aanvulling ontwerp Huis Doorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *