Plastic weg komt niet in Rotterdam maar Zwolle – Aanbestedingsnieuws

Plastic weg komt niet in Rotterdam maar Zwolle

Laatst geupdate op september 14, 2018 door redactie

Geen woorden maar daden? Niet Rotterdam maar Zwolle krijgt de eerste plastic weg. Dat wordt een plastic fietspad. In 2015 lanceerde KWS de nieuwe techniek PlasticRoad en was op zoek naar partners. Rotterdam had zich meteen gemeld en haalde daarmee breed de aandacht van internationale technische weekblaadjes. Daarna bleef het echter opvallend stil.Die partners heeft KWS drie jaar later gevonden in de provincie Overijssel en Zwolle.

De plastic weg maakt het mogelijk om leidingen prefab geïntegreerd aan te leggen. Plastic biedt volgens KWS veel voordelen ten opzichte van traditionele wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan. Het kan drie keer langer mee en het is aanzienlijk sneller gelegd. Volgens KWS is het ook duurzamer.De PlasticRoad heeft een significant lagere CO2footprint mede dankzij de langere levensduur en de daling van transportbewegingen ten opzichte van traditionele wegconstructies.

Ook blijft er door de PlasticRoad-constructie ruimte in de ‘holle’ wegen beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging. Gebruik van plastic maakt een reeks nieuwe innovaties mogelijk, denk aan energieopwekking, ultrastille wegen, verwarmde wegen en modulair bouwen.

©KWS 2018
De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zijn enthousiast. Zij zien een grote potentie in de PlasticRoad. Beide partijen stimuleren innovatie om ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën een kans te geven deze in de praktijk te realiseren.
Een woordvoerder van Zwolle laat weten dat de precieze locatie nog niet bekend is, wel dat het stuk weg 30 meter lang gaat worden: “Hiermee dragen beide overheden bij aan een circulaire economie. Door de eerste klant te zijn van innovatieve ondernemers kan een nieuw product in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid.”
Anne Koudstaal en Simon Jorritsma, zijn de bedenkers van de PlasticRoad en werkzaam bij KWS. Zij lichten toe:
Na lang ontwerpen, testen en doorontwikkelen zijn we ontzettend trots dat onze PlasticRoad er nu écht gaat komen. Samen met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zetten we als PlasticRoad-partners de stap naar een duurzamere wereld met dit eerste PlasticRoad-fietspad.
Bron: Zwolle/KWS 6 juni 2018

2 thoughts on “Plastic weg komt niet in Rotterdam maar Zwolle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *