Opnieuw failliet in taxibranche na aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Opnieuw failliet in taxibranche na aanbesteding

Het Deense bedrijfsonderdeel van BIOS dat Regio Waterweg op zich nam, is maandag failliet verklaard.  Het failliet volgt direct op het verlies van een aanbesteding in de Regio Rijnmond en een uitspraak van het Gerechtshof, waarin bepaald wordt dat de taxichauffeurs niet door Connexxion hoeven te worden overgenomen. Dat was niet nodig geweest, als de rechter had geoordeeld dat er sprake was van overgang van onderneming (ovo).

Bij een ovo zouden de 51 chauffeurs, 5 planners en 5 telefonisten overgaan naar Connexxion, waar de meeste van hen ook vandaan kwamen na de vórige aanbesteding, die in 2013 door BIOS gewonnen werd van Connexxion.

Veertig van de personeelsleden die niet met het aanbod van Connexxion akkoord zijn gegaan, moesten hierna weer terug naar BIOS. Daar zitten zij nu in een failliet bedrijf, en wordt hun loon bij een faillissement in het gunstigste geval door het UWV doorbetaald. Bovendien moeten ze nu mogelijk van Connexxion ontvangen salaris (dat op basis van de ovo die de kort gedingrechter nog wel aannam) terugbetalen. Regio Zuid-Denemarken staat garant voor het faillissement van de Deense tak van BIOS.

Het failliet komt vlak na een rapport van SEO over de gevolgen van aanbesteden in de taxibranche, de vloek van de winnende taxi en het sterk gestegen aantal faillissementen. Het rapport stelt dat inschrijvers bewust laag inschrijven om faillissement te voorkomen. Vorige maand ging het Maastrichtse taxibedrijf M1 alsook  taxibedrijf de Klomp na het verliezen van een aanbesteding failliet. M1 was al een doorstart na de eerdere faillisementen van Taxi Haagmans en Timmermans.
Zie ook:

http://www.aanbestedingsnieuws.nl/seo-winners-curse-bij-taxi-aanbestedingen/

Zie verder over het faillisement van BIOS het onderstaande Youtube filmpje van RTV Rijnmond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *