Onhandig: Politie weerspreekt schijn belangenverstrengeling medikits – Aanbestedingsnieuws

Onhandig: Politie weerspreekt schijn belangenverstrengeling medikits

Aanbestedingsexperts plaatsten volgens RTL Nieuws 2 dagen geleden vraagtekens bij een aanbesteding voor 42.000 medische hulpkits, die zij mee hebben aan boord van een dienstwagen. Volgens RTL en de experts had de procedure de schijn van belangenverstrengeling in zich. Drie marktpartijen hadden volgens de commerciële tv-zender bezwaar over de voorlopige gunning, maar het klachtenbehandelteam van de politie en de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten(VIK) zagen geen reden om de aanbesteding stop te zetten.

Twee politiecollega’s uit een eenheid die zitting hadden in de beoordelingscommissie bij de aanbesteding, hebben naast hun werk een bedrijf in dezelfde branche. De onderneming van deze collega’s is geen deelnemer aan deze aanbesteding en heeft geen banden met het bedrijf dat de aanbesteding wel gegund kreeg. Aanbestedingsnieuws denkt even mee over de consequenties: Zo kun je een opdracht bijvoorbeeld aan die aanbieder gunnen die niet direct met je concurreert. Ook kun je kennis vergaren voor je bedrijf, wat bedrijfsgeheim van een ander is. Twee marktpartijen dienden dan ook een klacht in omdat zij vonden dat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling. De politie ontkent dat dit het geval is. De zaak is aangekaart via een interne klachtenprocedure.  De politie zegt erover in een persbericht:

“De conclusie: er is zorgvuldig, bekwaam en vrij van dubbele belangen gehandeld in deze aanbesteding. Het klachtenbehandelteam erkent wel dat het beeld heeft kunnen ontstaan van eigenbelang omdat de twee medewerkers in het aanbestedingsteam zaten, ook al zijn er geen aanwijzingen gevonden dat dit invloed heeft gehad op de procedure. Het team heeft daarom de twee klachten voor advies voorgelegd aan de afdeling VIK. VIK heeft aangegeven geen reden te zien om een disciplinair onderzoek in te stellen naar belangenverstrengeling. De aspecten waardoor volgens klagers belangenverstrengeling zou blijken, zijn goed uitlegbaar.”

Dus even samenvattend: er is geen sprake van een schijn van belangenverstrengeling, maar het beeld heeft kunnen ontstaan van eigenbelang.

 De redactie van Aanbestedingsnieuws probeert daar chocola van te maken. Het beeld van eigenbelang is dus geen schijn? Er zijn geen belangen verstrengeld want het was allemáál in ons eigen belang? Hun belang is ook ons belang? Geen schijn maar wel een beeld? Het is dus geen schijnbeeld. Dus het is een echt beeld? Dus niet ingebeeld? Zijn er camerabeelden?

De rest van het persbericht is ook niet echt een bewijs of een ontkenning. Het is meer een opsomming van hoe vaak het goed gaat. Echt veel helpen doet het sowieso niet, want de aanbesteding moet van CDA en PvdA nu maar helemaal opnieuw., zo berichtte RTL Z erachteraan.

Ook geeft RTL Nieuws aan dat de politie in het verleden meerdere keren niet volgens de geldende regels zou hebben gehandeld bij een aanbesteding. In een antwoord aan de nieuwszender geeft de politie aan dat er in de afgelopen drie jaar 28 zaken van de honderden aanbestedingen voor de kantonrechter zijn gebracht; slechts één zaak werd de politie verzocht om met de eiser in gesprek te gaan om tot een vergelijk te komen. In alle andere gevallen is de politie volledig in het gelijk gesteld

De politie koopt jaarlijks voor 2,1 miljard euro in en is daarmee één van de grootste inkopende organisaties binnen de overheid. Sinds 2010 zijn er circa 2700 aanbestedingstrajecten geweest. Er is bij de politie geen sprake van een aanbestedingsproject  waarbij de gunning als gevolg van een integriteitskwestie is ingetrokken dan wel als gevolg van een rechterlijke uitspraak op basis van integriteitsschendingen nietig is verklaard. 

Kortom: Wij van de politie hebben niks verkeerd gedaan, want het is nog niet voor de rechter geweest. Dat is een mooie smoes de volgende keer dat je met een fototoestel onder je arm de Media Markt uitloopt. Gestolen? Welnee. Ik ben nog niet voor de rechter geweest! En Weet je hoe vaak ik hier met een camera heb gelopen? Ik kom hier elke dag met een camera onder mijn arm. En toen ben ik er ook altijd mee weggekomen. Mijn integriteit is nog nooit eerder in twijfel getrokken

Misschien doet  de politie er verstandiger aan om van hun zwijgrecht gebruik te maken

Bron: Aanbesteding Basis Politievertuigen Bijlagen

Zie ook:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4935051/politie-aanbesteding-belangenverstrengeling-agenten-eerste-hulp

https://www.politie.nl/nieuws/2019/november/30/politie-weerlegt-onderzoek-rtl-nieuws-naar-aanbesteding.html

 

2 thoughts on “Onhandig: Politie weerspreekt schijn belangenverstrengeling medikits

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *