Bam legt Circulair asfalt in het bos in Ermelo – Aanbestedingsnieuws

Bam legt Circulair asfalt in het bos in Ermelo

Gelderland heeft de deklaag van het asfalt op de N796 Leuvenumseweg in Ermelo vervangen door geluidsreducerend, circulair asfalt. Dit unieke asfaltmengsel bestaat voor 60% uit gerecycled asfalt en is bij lage temperatuur geproduceerd. Dat stoot aanzienlijk minder CO2 uit en vermindert het geluid.

Gedeputeerde van der Wal wil als provincie het goede voorbeeld geven als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot. “We zoeken daarbij naar oplossingen, zodat bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontst

©Gelderland 2019

aat en minder bouwstoffen nodig zijn. Dit circulaire en geluidsreducerende asfalt is een mooie innovatie.”

Gelderland heeft BAM geselecteerd uit de aanbesteding van januari 2019. Hierbij hebben we gekeken naar innovatie, circulariteit, geluid- en CO2-reductie. Het nieuwe asfalt dat BAM heeft aangebracht op het 3 kilometer lange wegvak, bestaat voor 60% uit oud asfalt. Dit nieuwe asfalt is geproduceerd op een lagere temperatuur dan gebruikelijk: in plaats van 165°C op 105°C. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot. Ook worden bouwstoffen aan het einde van hun levensduur hergebruikt in een nieuwe asfaltdeklaag. Daarmee is het wegdek van de N796 erg duurzaam en ook nog eens geluid verminderend.

Bekijk ook de video BAM Provincie Gelderland N796 asfalt.

Gelderland zegt over de aanbesteding, dat deze tot stand is gekomen via een innovatietraject.

We zoeken nieuwe antwoorden op vraagstukken over duurzaamheid en werken daarin graag samen met marktpartijen die durven te innoveren. Omdat het voor ondernemers lastig is om het gat te overbruggen tussen prototype en introductie op de markt, helpen we daarbij door de eerste klant te zijn van innovatieve producten en diensten. Het circulair reducerend asfalt van BAM is zo’n product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *