Ondernemers: Overheden zijn formeel in contacten bij aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Ondernemers: Overheden zijn formeel in contacten bij aanbesteding

Overheden zijn erg formeel bij de contacten met hun leveranciers, tijdens een aanbesteding. Dat stellen meerdere leveranciers in de PPS-nieuwsbrief PPS Post. Ruimte voor overleg met de opdrachtnemer, is er pas na het winnen van de aanbesteding.

“De mensen maken de samenwerking”, zo citeert de nieuwsbrief Jan Willem Bruining, operationeel directeur van de BAM. “Daarom werkt BAM daar zo vroeg mogelijk in het project naartoe”. “Maar tijdens de aanbestedingsfase is de relatie met de opdrachtgever vooral formeel en zakelijk.

“Als je het project wint en aan de slag gaat verandert de dynamiek en wordt het informeler”, zegt Carlo Kuiper, projectdirecteur van het DBFM-project Zeesluis IJmuiden. “Zodra er ruimte is voor de menselijke kant zoeken we die op.”

Wop Schat, contract manager bij Rijkswaterstaat, bevestigt de formele houding: “Bij de aanbesteding zijn meerdere consortia betrokken. Level playing field is in deze fase een vereiste. Daarna proberen wij ook zo snel mogelijk een goe

De zeesluis bij IJmuiden
De zeesluis bij IJmuiden, foto Rijkswaterstaat

de relatie op te bouwen met de partij waarmee we verder gaan.”

Carlo Kuiper wijst er als aandachtpunt op dat er nog weleens sprake is van spraakverwarring tussen opdrachtgever en -nemer. “Waar opdrachtgevers vaak bezig zijn met ‘verantwoorden van het verleden’ zijn opdrachtnemers vooral gericht op het ‘oplossen van mogelijk toekomstige problemen’. Het helpt als je oog hebt voor elkaars perceptie.”

Bron: PPS Post, november 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *