NPO wil experiment team of dat team wil iets – Aanbestedingsnieuws

NPO wil experiment team of dat team wil iets

De NPO heeft een aanbesteding geplaatst voor een experiment team. In de opdrachtomschrijving staat alleen: “Om in te kunnen spelen op snelle veranderingen in het medialandschap wil NPO een innovatieve organisatie zijn die komt met nieuwe producten en diensten. Om dit proces te versnellen heeft NPO een Experiment Team opgezet dat innovatieve ideeën identificeert, uitwerkt en valideert aan de hand van de wensen en behoeften van de eindgebruikers. Doel is om per jaar zes ideeën samen met onze idee-eigenaren te valideren d.m.v. experimenten.”

Dat klonk zo vaag dat Aanbestedingsnieuws even in de aanbestedingsleidraad is gedoken. Daaruit bleek dat er ook nog een innovatieteam is. En dat team heeft dus behoefte aan een team dat ideeën test onder gebruikers. Of zoiets. Wij konden uit de tekst niet opmaken of het innovatieteam nu hetzelfde was als het Experiment Team of niet en of het er al is en zoja wat er dan nodig is voor de aanbesteding:

“Het innovatieteam van NPO bestaat uit vijf collega’s. Zij houden zich deels bezig met innovatie bij de
omroepen en deels met interne innovatie. Wat interne innovatie betreft heeft dit team de laatste jaren
ingezet op begeleiding van de bestaande afdelingen van de NPO bij het innovatieproces, het doen van
onderzoek en het organiseren van inspirerende kennissessies. Deze methode heeft een aantal impactvolle
projecten opgeleverd, maar we willen de output verhogen. Het Experiment Team is ontstaan vanuit de
behoefte dat eigen teams op dit moment vaak niet de kennis en capaciteit hebben om naast hun
werkzaamheden ideeën te testen onder gebruikers. Het is dus een hands-on experiment team dat de ideeeigenaren niet alleen begeleidt, maar ook concreet werk uit handen neemt in het uitwerken en valideren van
nieuwe ideeën aan de hand van de wensen en behoeften van de eindgebruikers. In de toekomst willen we
steeds meer challenges oppakken waarbij we steeds meer gebruik maken van interne medewerkers zoals
UX-e”

Er wordt veel getheoretiseerd dus in dit innovatieteam. Dat bleek al helemaal uit het stroomdiagram dat ons bekend voorkwam van het PIANOo inkoop stroomdiagram.

 

 

NPO gebruikt het online offerte- en aanbestedingsplatform van Mercell voor al haar offerte- en aanbestedingsprocedures.

[…]

Er is gekozen voor deze procedure omdat de geschatte waarde van de onderhavige Raamovereenkomst het drempelbedrag van € 221.000,- overschrijdt voor het uitvoeren van Europese aanbestedingen voor leveringen en diensten. Dit betekent dat in principe iedere geïnteresseerde marktpartij binnen Europa, zowel de internationaal als landelijk opererende als het lokale en regionale MKB, een inschrijving kan indienen voor deze opdracht.

 

Wat interessant is op het gebied van inkoop is dat er door de NPO wordt gevraagd voor de aanbesteding een casus uit te werken. Interessant, omdat dit natuurlijk helemaal niets zegt over de waarde van de inkoop maar wel over het vermogen om je bureaucratisch in te likken via zulke producties die dus door de NPO “deliverables” worden genoemd.

 

Casus
Het Experiment Team (NPO Innovatie) wil graag onderzoek doen of Whatsapp Channels potentie heeft als platform in samenwerking met NPO Start en NPO 3.
Over de volgende onderzoeksvraag wens en we inzichten te verkrijgen: “Is Whatsapp Channel een interessant medium voor publieke omroepen om hun bereik te vergroten en hoe kan dit het beste worden ingezet om betrokkenheid te verhogen?”
Bij elke challenge verwachten wij als deliverable:
● De challenge dient te worden opgeleverd / afgerond binnen 8 weken op passende wijze te worden opgeleverd.
● Een poster (vb A3) met de bela ngrijkste inzichten die fysiek kan worden opgehangen in het NPO-gebouw.
● Een korte film va n 1-2 minuten over de aanleiding en belangrijkste inzichten van de channel, welke ook geschikt is om op onze social media kanalen te delen om onze zichtbaarheid te vergroten en welke “professioneel” genoeg is voor een media bedrijf.

Dus wat heeft de NPO nou nodig? Een experiment team? Kijkers kunnen het niet zijn anders kun je Op1 niet verklaren.  Een poster om op te hangen. Hoe kan het toch 200.000 per jaar kosten.

Op basis van historische gegevens over voorgaande jaren schat de Opdrachtgever een indicatieve opdrachtwaarde in van maximaal €40.000, 00 (excl. BTW) per challenge. De verwachting is dat ergemiddeld zes challenges per jaar uitgevraagd zullen worden. Aan dit aantal en aan de opdrachtwaarde per challenge kunnen geen rechten worden ontleend.

Nu ja, we willen allemaal weleens wat. En zijn daar dan ook onduidelijk over. Wat wil je?

Bron: Tenderned / Opdrachtomschrijving, 10 maart 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *