Nevi: professionele inkoop zorg kan miljarden besparen – Aanbestedingsnieuws

Nevi: professionele inkoop zorg kan miljarden besparen

Laatst geupdate op september 25, 2016 door redactie

Er kunnen miljarden worden bespaard in de zorg, als hier professioneel wordt ingekocht. Dat stelt NEVI, de beroepsvereniging van inkopers, in reactie op de gisteren aangekondigde kabinetsplannen. Daarvoor moeten alle spelers in de zorgketen beter en vooral slimmer zaken met elkaar doen. Inkoop verdient meer aandacht van de politiek, in de discussie over het in de toekomst betaalbaar houden van de gezondheidszorg.

Door samen te werken, kunnen inkopers in de zorg doelmatig innovaties aanjagen, gezamenlijk verspillingen tegengaan en de zorg in de toekomst betaalbaar houden. Om dit te bereiken is een professionalisering van de inkoopfuncties bij alle ketenspelers, waaronder zorgverzekeraars, gemeenten, ziekenhuizen en andere zorgorganisaties, noodzakelijk.

De Nederlandse overheidsuitgaven aan de zorg bedroegen in 2015 zo’n 95 miljard euro , ruim 14% van het bruto binnenlands product (bbp). Dit betreft zorg die wordt ingekocht door gemeenten en zorgverzekeraars bij zorginstellingen, ziekenhuizen en andere zorgverleners. Zo’n 30-50% van het budget van deze zorgverleners wordt vervolgens weer besteed bij eigen leveranciers, die op hun beurt meestal een nog groter percentage besteden aan inkoop.

In de hele zorgketen gaat het jaarlijks om een totaal transactievolume van meer dan 150 miljard euro. NEVI stelt dat met een professionele inkoopfunctie in de keten enkele procenten op de kosten kan worden bespaard, oplopend tot enkele miljarden euro’s: een veelvoud van de investeringen in de zorgsector die het kabinet vandaag heeft aangekondigd.

Bron: NEVI, 20 september 2016

Zie:

Nevi Reactie op Kabinetsplannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *