Minister Harbers erkent bezuiniging personeel bagageafhandeling door aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Minister Harbers erkent bezuiniging personeel bagageafhandeling door aanbesteding

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat erkent dat er sprake is van een bezuiniging op grondafhandelingsbedrijven met grote personele gevolgen, in een kamerbrief van 10 juli 2023. De brief verwijst hiervoor naar een uitgevoerd onderzoek van SEO, de Universiteit van Antwerpen en To70, maar zegt zelfs ook met zo veel woorden dat het onderzoek er alleen toe dient, het nieuws van de personele gevolgen wat te verzachten.

Het opleggen van deze reductie heeft in potentie een behoorlijke impact op de bedrijven en werknemers die nu in deze sector actief zijn. Daarom is ervoor gekozen op basis van het onderzoek nu kenbaar te maken op welke reductie wordt ingezet, maar de besluitvorming na een consultatieperiode pas definitief te maken. Die consultatieperiode zal de komende maanden worden uitgevoerd, waarna een definitief besluit in het najaar verwacht wordt. Hier zal de Kamer weer over worden geïnformeerd.

Zoals in de eerdeinnore brieven aan de Kamer al gemeld is, zal Schiphol het selectieproces voor bedrijven in de nieuwe situatie – middels een Europese aanbesteding – vormgeven. De verwachting is dat deze aanbesteding circa negen maanden in beslag zal nemen. Na de aanbesteding zal nog een overgangsperiode moeten volgen zodat alle betrokken bedrijven en werknemers zich kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Het ligt volgens de Minister in de kamerbrief niet in de lijn der verwachting dat het reduceren van het aantal bedrijven tot verlies van werkgelegenheid zal leiden. De werkgelegenheid wordt wel anders ingericht en verdeeld. Desondanks lijkt het verstandig om voor de overgangsperiode plannen uit te werken om eventueel (tijdelijk) baanverlies door deze transitie zoveel mogelijk te beperken.

Gezien de doorlooptijden van de besluitvorming, de verplichte aanbesteding en de overgangsperiode is de verwachting dat in 2025 de overgang naar de nieuwe situatie met het beperkte aantal afhandelingsbedrijven zal plaatsvinden.

 

Naschrift Red. An. 

Aanbestedingsnieuws waagt dat van de personele gevolgen te betwijfelen. Zo berichtten we eerder over de innovatie in bagagehandling:

Schiphol test innovatieve bagagerobot

Maar zie vooral ook ons eerdere bericht over de Schengen wetgeving en bagageafhandeling:

Nu kan het ineens wel: de aanbesteding grondafhandeling

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *