Minister de Jonge overleeft motie van wantrouwen mondkapjesdeal – Aanbestedingsnieuws

Minister de Jonge overleeft motie van wantrouwen mondkapjesdeal

Afloop #mondkapjesdeal debat 8 april 2022 : motie van wantrouwen tegen Minister Hugo de Jonge verworpen ©TweedeKamer2022

Minister de Jonge van Volkshuisvesting heeft een motie van wantrouwen tegen zich overleefd met een stemming van 72 zetels tegen en . De motie werd ingediend na afloop van een debat over de mondkapjesdeal dat live te bekijken was op www.Aanbestedingsnieuws.nl. Ter discussie gesteld waren onder meer apps en communicatie van Hugo de Jonge in zijn functie als Minister van Volksgezondheid, waaruit geconcludeerd kan worden dat hij de lead nam bij het sluiten van een deal voor 120 miljoen (niet-adequate) mondkapjes.

De motie kreeg 52 stemmen voor en werd verworpen met 72 tegenstemmen, er werd hoofdelijk over gestemd. Een motie van afkeuring, (de politieke “gele kaart”) kreeg slechts 24 stemmen voor. Opvallend was de steun van de PvdA voor de motie, alsmede de stemming van het voormalig CDA-lid nu alleen verder Pieter Omtzigt, bekend van het toeslagschandaal.

Hugo de Jonge stak nogal apart zijn hand in eigen boezem voor het versturen van zakelijke mail per whatsapp. Was dit nu om de Wobt te omzeilen zoals Van Haga suggereerde? Volgens De Jonge was dat net even wat makkelijker dan zo veel wachtwoorden  die veel veranderen onthouden, dat had hij niet moeten doen. Verantwoording over de mondkapjesdeal kan De Jonge, naar zijn zeggen pas geven als het Deloitte rapport er is, dat er overigens al had moeten zijn.

En zo bleef het heikele punt over de spoedinkopen via de bestaande constructie in de Aanbestedingswet en of dat adequaat is, ook in combinatie met de aanvullende regelgeving en mededelingen uit de EU, zoals te verwachten onbesproken.

Een opvallend moment is het hoe dan ook. Het is de eerste keer dat een motie van wantrouwen is ingediend voor een onderwerp dat sterk gerelateerd is aan aanbesteden en inkopen in het Nederlandse parlement. Hoewel er veel mis is met de supply chain van de rijksoverheid en lokale gemeenten in zijn kielzog, is het toch bijzonder. Aanbesteden leek lang een onderwerp dat door niemand echt relevant werd geacht, geen onderwerp dat aandacht verdiende in landelijke kranten, hier is niets te zien [Leslie Nielsen meme]

Dat onbelang heeft de redactie ook met eigen ogen aanschouwd in kamerdebatten in het Troelstra-zaaltje, waar weinig kamerleden kwamen opdagen en ongeacht hoe belangrijk het geagendeerde aanbestedingsonderwerp was, het debatonderwerp toch afzwaaide naar het voorgaande onderwerp over statiegeld op blikjes waar iedereen het al over eens was. Professioneel inkopen is ver weg. Niet alleen durft het openbaar bestuur zijn eigen opgerichte inkooporganisaties met de mondkapjes niet te vertrouwen.

<iframe id=”iframe_vid_player” width=”470″ height=”300″ src=”https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/mondkapjesdeal?start=0&magnific_popup=true” frameborder=”0″ scrolling=”no” allowfullscreen></iframe>

Het  debat is inmiddels terug te bekijken via

Debatgemist.nl

http://2ekmr.nl/drV

Voor zover het tweede vervolg-deel van na 15:00, met Hugo de Jonge daarin ontbreekt, is dát gedeelte verder te zien via:

https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/mondkapjesdeal-0

De stemmingen zijn te bekijken via de navolgende link:

Stemmingen | Debat Gemist (tweedekamer.nl)

1 thought on “Minister de Jonge overleeft motie van wantrouwen mondkapjesdeal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *