Leiden plaatst extra openbare toiletten
Is de corona toch nog ergens goed voor? Nou, dat ook vast niet. Maar voor mensen met een blaasontsteking in Leiden is misschien de ergste nood geledigd. Zij kunnen nu profiteren van de extra openbare toiletten die de gemeente heeft geplaatst in verband met de horeca sluiting. Een kleine moeite maar ook een hele opluchting.
Aanbestedingsnieuws vond het een goed voorbeeld, dat goed zou moeten doen volgen. We zouden een gouden wc moeten uitdelen. Er zijn namelijk toch al erg weinig openbare toiletten, zeker in grote steden met veel horeca, waar wel de ontsierende plaskruizen ten tonele zijn verschenen. In Maastricht volgde men het voorbeeld visionair in november al, blijkt nadat we het hadden nagespeurd. En in Eindhoven was er al bij de eerste lockdown verslag gedaan over hoe mensen aan huis gekluisterd kunnen zijn door het gebrek aan toiletten.
Omroep Max besteedde er ook al aandacht aan. Door horecasluitingen is het aantal toiletvoorzieningen drastisch verminderd, en het was in Nederland al triest gesteld met openbare toiletvoorzieningen. Daarvoor is er kennelijk een HogeNood App al lijkt het Aanbestedingsnieuws maar een druppel op een gloeiende plaat als je op een app ziet dat je heel ver om moet voor een toilet, ben je er weinig mee geholpen. Breda kent aanzienlijk minder toiletgelegenheden door de talrijke cafe’s, maar is desondanks tevreden over het eigen aanbod, maar de communicatie kan beter.
We keken op de app en weten wel beter. Niks. Nou ja niks, drie. Urinoirs tellen we niet mee, daar heb je niks aan als je bijvoorbeeld chronische darmklachten hebt. Op de kaart staan er meer, maar ja, de Hema is dus dicht en het benzinestation ligt zelden strategisch op een leuke wandelroute. En nu ja, daar wil je ook echt niet heen, al was het maar omdat alle mensen met chronische darmklachten zich daar verzameld hebben, waarschijnlijk. Middelburg is ook al een zwart schaap en weigerachtig extra voorzieningen te plaatsen.
De app c.q. de realiteit viel een beetje tegen, we zagen helemaal geen pijltjes in Utrecht of Amsterdam. De richtlijnen voor een wandelwaardige stad als Amsterdam is elke 500 meter, zo vonden we in een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer, maar daar wordt bepaald niet aan gehouden. Er zijn er in Amsterdam in totaal 56 en dat is dan nog ruim geteld. Bovendien zijn die juist niet bij parken, waar de mensen graag gaan wandelen. Dat kunt u hier zelf nog even nalezen, ter compensatie van de pijltjesloze app. Je zou dus denken dat het niet zo moeilijk moest zijn om met de huidige technische mogelijkheden zulke data in kaart te brengen, maar de data is dus niet verzameld en openbaar uniform aangeboden, zo’n app moet ook maar uitvinden welke benzinepomp gelegenheden heeft.
De mensheid een handje helpen is gelukkig niet zo moeilijk. Aanbestedingsnieuws wijst dus ook maar op ons eerdere artikelen over urilift, die toiletten gaan inmiddels de hele wereld over maar zijn in Nederland bijna nergens te vinden:
Utrechtse toiletten geleverd, Maag Lever Darmstichting opgelucht
Toiletliften in Utrecht voor genderneutraal plassen
Vanaf morgen, zaterdag 12 december, staat er in elk geval op de Aalmarkt in Leiden ter hoogte van Dapp Frietwinkel een toiletunit met vier openbare toiletten. Deze toiletten zijn geopend tijdens winkeltijden. Al betekent het concept winkeltijden nogal weinig. De openbare toiletten blijven beschikbaar zolang de horecasluiting in verband met de maatregelen duurt.
Ook de sportschool in Leiden heeft de toiletten voor openbaar bezoek open gesteld. Nou zoiets kan natuurlijk ook, een gemeente kan ook zijn eigen kantoren en stadsdeelkantoren hiertoe openstellen en dat kost ook niet veel. Een en ander is georganiseerd door Gemeente Leiden en het Centrummanagement Leiden. Zij hebben zich samen ingespannen om deze tijdelijke toiletvoorziening mogelijk te maken.
Bron: Leiden, 11 december 2020
[quads id=2]