KWS legt innovatief fietspad zonder cement – Aanbestedingsnieuws

KWS legt innovatief fietspad zonder cement

KWS heeft voor de eerste keer een cementloos betonnen fietspad opgeleverd. Het fietspad is een gezamenlijk initiatief van VolkerWessels ondernemingen KWS, BKB Infra en Bruil Infra. In opdracht van de gemeente Ede realiseerde KWS Infra Zwolle dit innovatieve fietspad aan de Langekampweg. Door het ontbreken van cement in het beton heeft dit fietspad een zeer lage CO2-uitstoot.

In regulier beton wordt cement als bindmiddel gebruikt. Daarbij komt relatief veel CO2 vrij. Voor het proefvak van 200 meter in Ede is gekozen voor de gepatenteerde Sqape-technologieSqape is een geopolymeersysteem. Bij de productie wordt onder andere gebruik gemaakt van secundaire grondstoffen zoals minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Het inzetten van deze waardevolle reststoffen vermindert het gebruik van primaire grondstoffen zoals cement. Dit kan de uitstoot uiteindelijk tot wel 70 procent verminderen.

Dit fietspad is de eerste haalbare toepassing in de praktijk. De komende 3 jaar zal het proefvak worden gemonitord voor onderzoek en verdere productverbetering.

 De lagere milieubelasting blijkt volgens de fabrikant uit een levenskosten-calculator genaamd de Milieu Kosten calculator.
Deze indicator toont de (fictieve) kosten in euro’s voor het herstellen van de negatieve milieu-impact van een materiaal. Met de MKI kunt u producten vergelijken en bewust kiezen voor het product met de laagste milieubelasting (laagste ‘herstelkosten’ uitgedrukt in MKI/euro’s).
Bron: KWS, 26 april 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *