Amsterdam doneert Straatbomen aan Stichting Stadshout
Jaarlijks worden er in Amsterdam 3000 straatbomen gekapt. Hiervan is ongeveer 30 tot 50% geschikt als zaaghout. Tot voor kort werd dit afgevoerd door de aannemers die de kap uitvoeren, maar sinds 1 september levert de gemeente het hout aan Stichting Stadshout. Stadshout geeft de bomen op duurzame wijze een tweede leven als straatmeubilair, meubels of decoratie.
Het hout dat niet geschikt is als zaaghout, wordt versnipperd, ecologisch verwerkt of gaat als biomassa naar energiecentrales voor groene energie; een nuttige nieuwe bestemming. Van het hout dat Stadshout binnenkrijgt, wordt zo min mogelijk verspild.
Crisow von Schulz (Stadshout):
“Het is ons doel om Amsterdams geoogst hout, ook weer af te zetten binnen Amsterdam. Per stuk hout bepalen wij wat er het best mee kan gebeuren. Een kromme plank leent zich niet goed voor interieurtoepassingen, maar is leuk als bankje in het park! Dat is slim zagen, met (bijna) geen afval.”
Stadshout verwerkt zelfs het restafval nog tot producten, van vogelhuisje tot sieradendoosje, te koop in de winkel in De Pijp. Er wordt ook hard gewerkt aan de registratie van de herkomst van het hout: zo kun je zien van welke boom het product gemaakt is en hoelang de boom daar al stond.
Gekapt hout een tweede leven geven past goed in het streven van
Amsterdam om 100% circulair te bouwen. Door materialen zo hoogwaardig en lokaal mogelijk te hergebruiken, levert Amsterdam een bijdrage aan het toekomstbestendig en duurzaam inrichten van de openbare ruimte in de stad.
De schenkingsovereenkomst voor de gekapte bomen aan Stadshout, loopt voor een periode van 3 jaar. Ook na die periode gaat Amsterdam de circulaire markt voorzien van gekapt hout. Een centrale houtbank zou hierbij uitkomst bieden: een plek waar de boomstammen en houtsnippers worden opgeslagen, tot beschikking van bouwbedrijven en meubelmakers. Op het moment worden de mogelijkheden hiervoor onderzocht.
Zie ook het filmpje over Stadshout en de website.