Jansen en Manunza: aanbestedingszaken marginaal getoetst
In een artikel in de SC Online stellen de hoogleraren aanbestedingsrecht Chris Jansen en Elisabeta Manunza dat de rechtsbescherming bij aanbesteden niet op orde is. Rechtsbescherming is de mate waarin het (aanbestedings)recht bescherming biedt aan de verliezende inschrijvers. Wat kunnen zij doen als de procedure niet eerlijk is verlopen?
Zaken worden veelal door de kort gedingrechter afgedaan en daarbij wordt marginaal getoetst aan de aard van de zaak. Volgens Jansen en Manunza is dat in strijd met het Europese Aanbestedingsrecht. Dat blijkt onder meer uit de Transvision / Connexxion zaak voor het Europese Hof van Justitie. Ook wijzen ze erop dat voor de inschrijvers geen beroep mogelijk is, waar dat voor de overheid wél het geval is.
Uitspraken van de Commissie zijn in tegenstelling tot die van de rechter niet-bindend. Daarnaast schort het de termijn van de definitieve gunning niet op. Waar je echter bij de rechter proceskosten moet betalen, is de Commissie van Aanbestedingsexperts gratis.
De Commissie van Aanbestedingsexperts kwam vorige maand met hun 5e rapportage. Daaruit bleek dat de Commissie in totaal 57 zaken heeft behandeld. Ter vergelijking: in totaal zijn er vorig jaar in Nederland 183 aanbestedingszaken voor de kort gedingrechter gepubliceerd, van de 262 in totaal.
Advocaat Job Velthuizen van Ten Holter Noordam zegt over de adviezen van de CvA :”Uit eigen ervaring is mij bekend dat het met regelmaat voorkomt dat aanbestedende diensten een negatief advies van de Commissie nogal eens naast zich neerleggen. Uit de Evaluatie Commissie van Aanbestedingsexperts die is uitgevoerd in opdracht van de Rijksoverheid komt hetzelfde beeld naar voren.”
Zie verder:
http://www.sconline.nl/artikel/rechtsbescherming-aanbestedingszaken-niet-op-orde
Zie eerder:
Huizing: Commissie van Aanbestedingsexperts is een uitvoeringsinstrument
en