Italiaanse brandweer koopt blushelikopters – Aanbestedingsnieuws

Italiaanse brandweer koopt blushelikopters

Het nationale brandweerkorps van Italië (Vigili del Fuoco) heeft bij de Leonardo Company drie AgustaWestland AW139 intermediate helikopters besteld. De helikopters moeten in 2019 geleverd worden. De brandweer heeft ook nog een optie genomen op nog eens twaalf helikopters van dit type.

©LAFD 2018 Bron: https://www.youtube.com/watch?v=rkWJNG4N-U4

Er passen normaliter 15 man in de helikopter. De helikopter van het type AW139 zijn in Rusland geproduceerd door het bedrijf HeliVert. HeliVert is een samenwerking tussen Russian Helikopters en AgustaWestland.

Simplex Aerospace is de enige leverancier die de AW139 ombouwt tot blushelikopter en heeft een capaciteit van 1817 liter. Onder meer de brandweer van Los Angeles maakt er goed gebruik van, pas nog met de gigantische bosbranden aldaar.

Huh? Kan het in Italië dan wel? Aanbesteden? En hier krijgen we nog niet eens een regeringsvliegtuig.

Via het gerenommeerde vakblad Piloot en Vliegtuig achterhaalden we dat in tegenstelling tot de brandweer de politie en de kustwacht wel over helikopters beschikken. De Nationale Politie heeft begin 2018 een derde gekocht..:

De Nationale Politie heeft, naar nu bekend is geworden, via het zogenoemde EU TED (Tenders Electronic Daily) systeem de bestelling van een derde Leonardo AW139 helikopter bevestigd. Het contract hiervoor was al op 15 december 2017 getekend.

Merk op de zinsnede in Piloot en Vliegtuig dan weten we weer hoe het aanbesteden wel heel efficiënt kan werken, ook al kan dat niet: dat gaat volgens de regenboog-strategie, onze redactie heeft die uitgewerkt in onderstaand stroomdiagram, dat enige helderheid beoogt te geven in hoe de verhouding inkoop/aanbesteden zit. Er zit dus minimaal een dag verschil tussen de blauwe en de paarse stap.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *