Interview op BNR met Manunza – Aanbestedingsnieuws

Interview op BNR met Manunza

BNR heeft een interview gehouden met hoogleraar aanbestedingsrecht van de Universiteit Utrecht, Elisabetta Manunza. In het interview gaat zij in op de Duitse aanbesteding van de fregatten die door het Nederlandse Damen gewonnen is.

In het interview wordt ook verwezen naar de politieke consequenties van de aanbesteding; de verantwoordelijk Minister voor de inkoop is ook niet tevreden met de uitkomst. Dezelfde minister die Damen afgelopen week tot winnaar van de aanbestedingsprocedure uitriep, klaagde die uitkomst afgelopen zaterdag aan in Handelsblatt. Manunza noemt het ook een aanbesteding die niet alleen juridisch moet worden bekeken.

“Waarom heeft Damen dan gewonnen?”, vraagt de presentator zich af. “Nou, waarschijnlijk omdat het het beste voorstel had?” ” Dat ben ik met u eens”, riposteert Manunza. Damen heeft zich ondertussen geconformeerd aan het inschakelen van allerlei Duitse toeleveranciers.

Aanbestedingsnieuws filosofeert dat het beste voorstel hebben alleen geen goede graadmeter is voor of de deal ook gewenst is. Dat volgt eigenlijk voort uit dat de hele aanbesteding geen goede manier is, om een contract te gunnen. Het ontbreekt de verantwoordelijk Minister kennelijk aan de retaliatie die de inkoper nodig had om de deal naar tevredenheid te kunnen sluiten. Dat zeiden we dan ook al eens, dat retaliatie een noodzakelijke voorwaarde is voor reciprociteit tussen inkoper en verkoper.

Dat het niet kan, binnen de aanbesteding, wil alleen niet zeggen, dat dat er helemaal niet is. Dat is de overruling waar ik het eens over had in een andere context. Voorbeelden van zulke retaliatie hebben we al genoeg gezien. De Minck had toch de goedkoopste aanbesteding voor bestek 66?

©Damen 2019

Klik hier om de uitzending verder te volgen.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10400365/miljardenaanbesteding-fregatten-damen-heeft-politieke-dimensie

mr.drs. S.M.Ploeg
aanbestedingsjurist/filosoof
(geen rechtsfilosoof)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *