Groningen: Nood breekt Aanbestedingswet – Aanbestedingsnieuws

Groningen: Nood breekt Aanbestedingswet

Dagblad van het Noorden bericht dat er een akkoord op handen is om een opdracht voor het versterken van 6000 huizen onderhands te gunnen aan het B6-consortium, een consortium van aannemers dat veel ervaring heeft met bouwen in de regio. “Nood breekt Aanbestedingswet”, zo kopt de Gronings/Drentse krant.

Maar die nood breekt blijkbaar heel selectief wetten. De gunning moet mogelijk worden, door een wettelijke verankering in een “Verstevigingswet”.  Zonder een dergelijke wettelijke bepaling is het strijdig met de Aanbestedingsrichtlijn om de opdracht van tevoren al onderhands te gunnen. Met komt het erop neer dat de bouwers niet op basis van de vrije markt aan de slag gaan; maar als een soort bouwambtenaren.

Bron: Groningen 2017

Het is niet de enige bedrijvigheid die voortvloeit uit de aardbevingsopgave. De Groninger bedrijven Sealteq en Oosterhof Holman kregen al eens een subsidie van €150.000 voor hun aardbevingsbestendig behang. En dan was er ook nog de subsidie voor de haakbaksteen, waarbij de stenen in een haak aan een ijzeren wand met haken ingehaakt zitten. Best nuttig misschien, als het niet is in Groningen, dan wel in andere aardbevingsgebieden.

Aanbestedingsnieuws heeft al eerder gewaarschuwd, quasi inhouse DIY (uitgeven, schoonmaken, thuiszorg, jeugdzorg etc en nu dus ook bouw) geen panacee is voor het omzeilen van aanbestedingsperikelen. Langs bestuurlijke weg die reciprociteit alsnog eenzijdig opleggen is een contradictio in terminis. Het onderste uit de kan kan alleen als je ook Fyra’s en parkeergarages op je neus wil. Er is zoiets als slim onderhandelen, er is ook zoiets als wederzijds voordeel en er is zoiets als echt te veel gevraagd van het goede, ook als allebei de partijen echt willen. Dus Aanbestedingsnieuws is benieuwd, hoe dit nu weer gaat uitpakken.

Zie ook:

https://www.dvhn.nl/groningen/Groningse-bouwers-Nood-breekt-wet-we-gaan-6000-huizen-versterken-zonder-Europese-aanbesteding-25215410.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *