Foxtrot eindelijk naar slacht – Aanbestedingsnieuws

Foxtrot eindelijk naar slacht

Foto: JansenGroup.com

Op 9 januari jl  is de onderzeeër Foxtrot op de kade gezet van de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group in Vlaardingen. De in slechte staat verkerende Foxtrot lag sinds 2002 in het Amsterdamse IJ en is vanwege bestuursdwang verwijderd.

De 90-meter lange Foxtrot B-80 is in 1956 in Letland gebouwd en was onderdeel van de vloot van de Sovjet-Unie. In 1991 is hij door ondernemers naar Nederland gehaald, maar vandaag de dag is het onduidelijk wie de eigenaar van het schip is.  Voor de gemeente Amsterdam was het roestende schip al jaren een doorn in het oog. Zie ook Sloper onderzeeër Foxtrot nog niet boven water. De gemeente Amsterdam heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven. Deze is gewonnen door Struijk Sloop- en Grondwerken, die in samenwerking met Jansen Recycling Group en een aantal andere specialisten deze klus zullen klaren. In de huidige staat weegt de onderzeeboot circa 1.500 ton. Na binnenkomst wordt het asbest gesaneerd en het schroot gereed gemaakt om naar de gespecialiseerde ijzersmelterij Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl te gaan. In deze nieuwe fabriek, operationeel medio 2020, wordt vervuild staalschroot omgezet naar een secundaire grondstof geschikt voor de staalindustrie.

Op de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group in Vlaardingen zijn de afgelopen jaren diverse grote sloopprojecten uitgevoerd, waaronder autotransportschip Baltic Ace (2015), stalen eiland van de Pier van Scheveningen (2016) en de oude Botlekbrug (2018).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *