Groningen laat monumentaal provinciehuis duurzaam verbouwen – Aanbestedingsnieuws

Groningen laat monumentaal provinciehuis duurzaam verbouwen

De provincie Groningen is gestart met de verbouwing van een deel van het provinciehuis. Het gedeelte dat parallel loopt aan de Turfsingel wordt een multifunctionele kantoorvleugel. Bij deze renovatie gebruikt de provincie een deel van de vrijgekomen materialen opnieuw. Ook komt er een inventief ventilatiesysteem en gebruikt de provincie slimme manieren om daglicht naar binnen te halen. Gedeputeerde Nienke Homan gaf vandaag het startsein voor de verbouwing.

Onderdeel van de duurzame verbouwing is het strippen van de dakconstructie van het monument. Van de houten balken uit de dakconstructie (gordingen) gaan twee bedrijven stoelen en banken maken. Dat gebeurt door Style 26, in samenwerking met het Werkplein Ability. Dat werkplein werkt met medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Daarnaast worden er Solatubes in het dak geplaatst. Een Solatube vangt het buitenlicht op met een koepel en transporteert het daglicht via een zeer reflecterende daglichtbuis. Een plafondplaat verspreidt het daglicht in elke willekeurige ruimte waar normaal geen natuurlijk licht binnenkomt.

Het provinciehuis in Groningen is een rijksmonument. Het bouwjaar: ca. 1550 1898-1900 (rest.) 1550 en is nadien aangepast door architect: J. van Lokhorst (1898-1900).  Het is een langgerekt gebouw met verdieping onder zadeldak tussen puntgevels.

Bron: Persbericht provincie Groningen, 12 januari 2017

https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/_nieuws/toon/Item/provinciehuis-wordt-duurzaam-verbouwd/

Zie ook de brochure monumenten en aanbesteden van Stichting ERM en PIANOo

http://www.stichtingerm.nl/doc/P033%20Brochure%20Aanbesteden%20bij%20monumentenzorg%20(161024).pdf

Zie ook deze gids van Gent https://www.monumenten.nl/files/downloads/duurzaamrenoveren.pdf waarin tips staan over hoe bij een verbouwing voor het eventuele isoleren, de vaak monumentale gordingen gespaard kunnen worden en goed zichtbaar blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *