Goed inkopen: Oeigoeren in nood – Aanbestedingsnieuws

Goed inkopen: Oeigoeren in nood

Schiedam wil af van de Chinese camera’s die het heeft ingekocht. De beste prijs/kwaliteitsverhouding. Ideaal. Doordat de Chinese overheid bij Chinese bedrijven informatie kan opvragen, bestaat er een kans dat beelden vanuit bijvoorbeeld Nederland, in handen van de Chinese overheid vallen. Een flink veiligheidsrisico, met name voor Chinezen en Chinese minderheden.   Burgemeester Cor Lamers beloofde dat de camera’s verwijderd zullen worden, zo bericht een lokaal verslaggever van Schie TV.

In het verslag wordt ook ingegaan op de precieze inkoopstrategie die Schiedam wil hanteren. Schie TV citeert de burgemeester als volgt:

. “In de uitvraag van de bedrijven die in de aanbesteding aan bod gaan komen, kan het zo zijn dat we specifieke hogere veiligheidseisen gaan stellen. Dan is het 99 procent zeker dat de Chinese cameramerken uitvallen, omdat die dan niet aan die beveiligingseis kunnen voldoen.” De andere optie is om de nieuwe hogere vereisten voor de aanbesteding te herzien en ze aan de voorkant van het aanbestedingsproces te plaatsen. “Het kan ook zo zijn dat we ervoor kiezen de aanbesteding in de pauze stand zetten. Dan kunnen we het programma van eisen aanscherpen. Één van die twee opties gaat het worden.”

Pauzeren of veiligheidseisen. Ai Ai Ai. Het was toch al niet wijs om in een procedure die geen ruimte laat voor de inkoper om op het bod te “retalieren” de strategie uit de doeken te doen, uit deze opmerking blijkt dat de gemeente Schiedam te veel op internationaal juristen met verstand van aanbesteding heeft bezuinigd. Verbod op non-tarifaire handelsbelemmeringen zijn de toverwoorden van de GATT trade agreements en vormen de kern van het WTO-systeem. Lammers wees in de raadsvergadering echter met name op de uit het EU-verdrag voortvloeiende Aanbestedingsrichtlijn, dat niet op zich geldt jegens derde landen.

Zie ook:

https://nos.nl/artikel/2416279-omstreden-chinese-camera-s-hangen-overal-in-nederland-ook-bij-ministeries

Chinese rommel: “Your Loss” mentaliteit funest voor publiek belang

Een interessant stukje om terug te zien:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *