Gelderland koopt duurzame vleermuistorens en vleermuispalen – Aanbestedingsnieuws

Gelderland koopt duurzame vleermuistorens en vleermuispalen

Wat ligt er nu toch weer in de duurzaamheidsschappen van de denkbeeldige supermarkt voor lokale overheden. Een vleermuistoren. Vleermuizen hebben het moeilijk in gebieden met betonnen gevels en prefab bakstenen gevels. Er zijn dan door het perfect geisoleerde bouwen geen kleine tussenruimtes waar de vleermuizen in kunnen nestelen. Daarom heeft Gelderland een vleermuistoren aangeschaft.

©Gelderland 2022

De vleermuistoren blijkt echter niet iets van de laatste jaren. De eerrste vleermuistoren is gebouwd in 1929 door een Texaan genaamd de heer Campbell, volgens natuuronderzoeker Erwin van Maanen. Die werkte overigens niet, maar dat lag meer aan de locatie. De uitgezette vleermuizen vertrokken met onbekende bestemming en zijn nooit in de buurt van de toren terecht gekomen.

Volgens Gelderland gaven diverse bewoners toestemming om aan woningen vleermuiskasten en in bomen nestvoorzieningen voor buizerd en steenuil op te hangen. Inmiddels zijn er in de buurt van de Reethsestraat ook een vleermuistoren en vleermuispalen geplaatst waar de beestjes een thuis kunnen vinden (zie foto’s).

Aanbestedingsnieuws is voorzichtig enthousiast, afhankelijk van de gebruikte houtsoorten uiteraard. In Borculo heeft men een nog veel meer hufterproof vleermuizenpaalkast van staal. Dat kan natuurlijk ook en is al helemaal duurzaam – in de zin van dat het lang meegaat. https://faunusnature.com/portfolio/paalkasten/

Vleermuizen zijn overigens ook het beschermen waard. Zij eten de (ten onrechte) zeer gevreesde Grote Verschrikkelijke EPR op. Ja die. Die van het “biologische” dodelijk giftige bestrijdingsmiddel. Zie eerder: Boze vogel Alert: Eindhoven spuit “biologisch” bestrijdingsmiddel 

Zie ook:

https://www.ecopedia.be/pagina/hoe-een-vleermuistoren-bouwen

’s Werelds eerste vleermuistoren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *