Staatsbosbeheer koopt duurzamer menggranulaat – Aanbestedingsnieuws

Staatsbosbeheer koopt duurzamer menggranulaat

Naar aanleiding van een televisieuitzending van het programma Pointer is Staatsbosbeheer zijn inkoopbeleid voor menggranulaat gaan aanpassen. Normaal mengranulaat kan plastic bevatten, onder meer afkomstig van bouwmateriaal zoals PVC-buizen of stukjes stopcontact. Staatsbosbeheer gebruikte dat ook voor de aanleg van verhardingen. Naar aanleiding van de kritiek hierop, heeft Staatsbosbeheer besloten duurzamer menggranulaat te kopen.

Naar aanleiding van de uitzending van Pointer van 15 februari j.l. heeft Staatsbosbeheer veel reacties ontvangen van mensen die boos of verontwaardigd zijn over het gebruik van menggranulaat bij de aanleg van (half)verharde wandel- en fietspaden. Dat heeft kennelijk intern ook verbeteringen van de supply chain in gang gezet.

Menggranulaat wordt overal in Nederland als gecertificeerde fundering van paden en wegen gebruikt. Niet alleen door Staatsbosbeheer, maar ook door andere terreinbeheerders als waterschappen, gemeentes, provincies en natuurbeschermingsorganisaties. Granulaat is de stenige reststof die vrij komt bij sloopwerkzaamheden van gebouwen. Volgens de normen mag daar 1% materiaal als plastic en ijzerdraad in blijven zitten. Vervolgens wordt het bijna altijd afgedekt met een schonere toplaag waar veel minder bijmenging in zit.

Zo berichtte Staatsbosbeheer al in februari:

 

We trekken ons die kritiek aan en hebben daarom besloten om een interne evaluatie te starten naar ons gebruik van menggranulaat. Daarna gaan we met andere terreinbeheerders en andere partijen in de keten in gesprek om de haalbaarheid van alternatieven voor menggranulaat te onderzoeken.

De norm van 1% bijmenging is ontwikkeld voor de asfaltindustrie. Staatsbosbeheer concludeert nu dat de huidige samenstelling niet geschikt is voor gebruik in het buitengebied. Eén procent plastic lijkt weinig, maar omdat plastic weinig weegt, kan het toch tot onaanvaardbare hoeveelheden stukjes plastic leiden. Daarom stapt Staatsbosbeheer over van standaard menggranulaat met maximaal 1% bijmenging naar een veel schoner type menggranulaat, waar maximaal 0,1% andere restmaterialen bij het puin zitten, 90% schoner dus dan de huidige norm.

De actie van Staatsbosbeheer heeft mogelijk ook een gunstig spillover effect: Grote puinbreek-bedrijven hebben aangegeven dat zij hun installaties hiervoor kunnen inrichten. De extra kosten zullen lager uitvallen als de verfijnde methode door meer wegbeheerders wordt toegepast.

Daarnaast hanteert Staatsbosbeheer voor nieuwe paden het uitgangspunt dat ze onverhard blijven. Mocht (half-)verharding toch nodig zijn, bijvoorbeeld door drassige bodem, dan heeft gerecycled materiaal, zoals het schonere menggranulaat, de voorkeur. Dit is in lijn met het Rijksbeleid circulaire economie om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan.

Bron: Staatsbosbeheer, 11 mei 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »