Geef elke man een hengel en de vis sterft uit – Aanbestedingsnieuws

Geef elke man een hengel en de vis sterft uit

Het is een Chinees spreekwoord. Geef een man een hengel… Geef elke man een hengel en de vis sterft uit. Hoezo? Omdat al die mensen zitten te hengelen. De hele dag. Altijd. Overal. Vieze vis eten. Tot je er ziek van wordt. De hele zee vissen ze leeg. Dan is er geen voer voor de ijsberen en die sterven ook uit. Net als de roofvogels. En de zeehondjes. En de haringstalletjes.

Dit, naar aanleiding van onze redactie’s eerdere en uiteraard zeer terechte verzuchting, dat je in plaats van mondkapjes ook mondkapjemachines kan kopen. Dat klopt wel. Maar het is geen alternatief voor grootschalig handen niet wassen, niet goed schoonmaken en dieren martelen, onder andere met wegwerpplastic mondkapjes in de oceaan. Plasmamade maakt 50.000 mondkapjes per week in Staphorst en wordt afgewimpeld, naar ons donkerbruine vermoeden, omdat hij moet wachten op een aanbesteding. Ongeacht waar die mondkapjesfabriek staat, komt er een grote rotzooi van het concept mondkapjes van wegwerpplastic.

Even een stap terug. Waarom hebben we ineens zo veel meer mondkapjes nodig? Omdat iedereen die in paniek is mondkapjes nodig denkt te hebben? Zodat we veilig alle virussen van de hele wereld kunnen ontvangen? Het concept mondkapje voor particulier gebruik is absurd. Wil je een samenleving waarin iedereen voortdurend met die mondkapjes op loopt omdat je wel op elk moment met een diesel van de ene kant naar de andere moet kunnen tuffen met alle nationaliteiten en bijbehorende viezigheden van de hele wereld tegelijk?

Wat de mondkapjescrisis duidelijk maakt, is dat we eigenlijk wel stom bezig zijn om oorlog te voeren tegen landen om olie, om plastic flesjes met alcohol hierheen te halen om te verkopen voor een habbekrats in de Action. Dat is een moderne variant op water naar de zee dragen. We hebben hier ook wel alcohol. Overbevissing is maar een van de gevolgen van al die behulpzaamheid jegens het verkeerde. De jacht op alles wat zelf geen zin heeft gevangen te worden, gaat maar door.

©zaz 2015, Spakenburg

Daar hadden de oude Chinezen zeker niet over nagedacht.Ook niet zo gek. Hoe moet je je een voorstelling maken van overbevissing in China in 550 voor Christus. Hoe moest die Confusius nou weten dat er inmiddels gewoon meer wellustige mensen zijn dan dat de haring tegenop kan paaien.Laat die vis gewoon af en toe met rust en eet een maiskolf. Dan hoeft er geen schip met smerige stookolie uit te varen om de Noordzee verder leeg te stofzuigeren.

Als we als particulieren de mondkapjes met rust laten omdat ze gewoon hun handen wassen, dan zijn er meer dan genoeg mondkapjes voor artsen. Dan hoeven de Chinezen geen vleermuizen te eten omdat ze gewone prijzen kunnen vragen voor mondkapjes, zodat ze ook geld hebben voor een biefstukje en tijd om hun afval daar op te ruimen. En dan kunnen wij mondkapjes gewoon weer op een milieuonvriendelijke 90graden schoon wassen zoals vroeger.

DIY mondkapjes quasi inhouse ontwikkelen al naar de landelijke behoefte, met een machine ergens in de duinen van Haarlem heeft ook zo zijn beperkingen. Het is natuurlijk goed, omdat het leidt tot werkgelegenheid in de mondkapjes industrie. Maar als ieder land in Europa dat nu zelf moet gaan zitten doen, dan blijven er geen bossen meer over omdat er overal onrendabele mondkapjesfabriekmachines staan. De werkelijke oplossing is gelegen in wat meer rust en interlandelijke keuzes wie er genoeg te vertrouwen is om iets aan een ander over te laten of zelf op te pakken.

Deze Aanbestedingsnieuws denkt dat het geen kwaad kan om door heel Europa de zondagsrust te herinvoeren. Iedereen loopt zichzelf voorbij en wie reflecteert nog op waar die in vredesnaam mee bezig is?  Je moet mensen tegen hun eigen overspannenheid beschermen, als ze het zelf niet doen. Minder is meer. In het WTO-verdrag ligt die concurrentiedrift en nationale productiewedloop al besloten. Dat gaat immers alleen over de liberale jacht op contracten.

Zachte waarden zoals milieuvriendelijkheid, volkshuisvesting en volksgezondheid, daarover bereikt de internationale gemeenschap steeds geen hard akkoord. We kunnen alleen niet afwachten, de volksgezondheid dringt zich nu aan ons op met akelige virussen. Er is altijd wel een land dat wil parasiteren op de rust die een ander neemt, tot dat iedereen parasiteert en zichzelf 24/7 voorbij loopt. Mensen moeten rust, reinheid en regelmaat weer eens herwaarderen. Dat kan alleen als ieder land mee doet. Ban de jachtigheid!

mr. drs. S.M. Ploeg
filosoof / jurist
(geen rechtsfilosoof)

1 thought on “Geef elke man een hengel en de vis sterft uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *