Geef elke man een hengel … en de bedoeïenen lachen zich rot op hun kameel in de sahara – Aanbestedingsnieuws

Geef elke man een hengel … en de bedoeïenen lachen zich rot op hun kameel in de sahara

Foto: Pixabay.com

Mijn artikel gisteren over de mondmaskers heeft nogal wat losgemaakt op de redactie en onder meer geleid tot een contra artikel Geef elke man een hengel en de vis sterft uit. Nou helemaal niet waar hoor, de bedoeïenen in de Sahara zetten die hengel naast de door ontwikkelingshulp verstrekte paraplu’s en blikken melkpoeder en de kamelen lachen zich rot. De vis sterft wel uit maar dat komt door overbevissing met enorme trawlers, varende visfabrieken en pulsvisserij. Gevolg veel aanvoer en dalende prijzen en nog meer aanvoer om toch maar omzet te houden. En het gevolg van al die aan land gebrachte vis is dan weer dat je het overal tegenkomt waar je het niet verwacht. Garnalen onder pseudoniem in de pikante smeerkaas, ansjovis verstopt in de Worcestersaus in, godbetert, aardappelsla van Johma. Ook wordt 36 % van alle gevangen vis omgezet in vismeel, dat weer gebruikt wordt als kippen en varkensvoer https://www.nu.nl/economie/2125205/visstand-zakt-verwerking-in-vismeel.html. De onderzoekers stellen dat ze nog nooit een kip een vis hebben zien vangen, nou troost je, het aantal mensen dat een varken met een hengel zag is ook minimaal.

Maar ja dat heb je wel meer met filosofen die hun gelijk proberen te halen door alle wereld problemen op een hoop te kieperen, ook al brengt dat geen daadwerkelijke oplossing. Daar moet je niet alleen denker voor zijn maar ook Ceteris Paribus voor willen denken. Alle storende factoren buiten beschouwing laten. Er is echter wel meer mis met het stuk. Er wordt gesuggereerd dat in Barneveld mondkapjes worden gemaakt, maar dat is niet waar. Plasmamade maakt filters voor o.a. wasemkappen. Wel zijn zij zo aardig om in China hun fabriekscapaciteit te willen aanwenden voor het maken van mondkapjes. Dat is heel wat anders en brengt nog steeds geen capaciteit om zelf kapjes te maken binnen de grenzen.

Nog meer over de mondkapjes vertelt het artikel

Even een stap terug. Waarom hebben we ineens zo veel meer mondkapjes nodig? Omdat iedereen die in paniek is mondkapjes nodig denkt te hebben? Zodat we veilig alle virussen van de hele wereld kunnen ontvangen? Het concept mondkapje voor particulier gebruik is absurd.

Maar zo absurd is het echt niet, de filosoof vergeet hier “om” te denken. De burger wordt niet beschermd door het mondkapje dat hij draagt, maar beschermt wel anderen tegen druppelbesmetting. Want wat de drager uit hoest, proest of anderszins komt in het kapje terecht en niet in het gezicht van de naaste medemens. Japanners dragen al jaren mondkapjes wanneer zij verkouden zijn. Alleen in tijden van schaarste moet je dat dragen door burgers, geen prioriteit geven.

Geluk bij een ongeluk is dat alle redactieleden bij Aanbestedingsnieuws vrijwilliger zijn en elkaar niet kunnen ontslaan 🙂

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *