Sloper onderzeeër Foxtrot nog niet boven water – Aanbestedingsnieuws

Sloper onderzeeër Foxtrot nog niet boven water

Foto: Exploring the unbeaten path

In het IJ, in de haven nabij de NSDM-werf ligt al decennia de Foxtrot, een oude Russische duikboot. Het schip is in 1991 door 3 ondernemers naar Amsterdam gehaald voor het realiseren van diverse ambitieuze plannen, die nooit van de grond gekomen zijn. Inmiddels verkeert de onderzeeër in zeer slechte conditie.

Met het persbericht doet het stadsdeel al aan geschiedsvervalsing door onder meer de datum van aanmeren te veranderen. De onderzëeer is niet in eigendom van de gemeente. De particulieren die het gekocht hebben, zijn er bovendien over in conclaaf met de gemeente en de ILT. Dat geldt voor een hele serie aan opeenvolgende eigenaars.

Dit probleem geldt overigens ook voor een hele serie van al decennia in Noord liggende schepen en andere drijvende vaartuigen. Sinds een jaar of 5 heeft Stadsdeel Noord de kolder in de kop en wil schepen, woonschepen, industriële schepen en andere drijvende objecten verwijderen, die daar al jaren liggen en die vaak buitenlandse eigenaars hebben. De stad geeft sinds 1974 geen ligplaatsvergunningen uit. Daarmee is niet opgelost dat tal van de schepen en drijvend erfgoed tot ruim 100 jaar op die plek ligt.

Marintec Shipyards in Boom eigenaar in 2017, liet eerder weten over de toestand met het schip in het Parool:

\”De situatie is bizar. Amsterdam zegt dat we de haven moeten verlaten. Maar de Nederlandse inspectie 9(Red AN de ILT) wil ons daarvoor geen vergunning geven. We zitten klem.”

De B80, een 90m lang schip uit de Zulu klasse, werd in 1956 in Riga gebouwd, tijdens het Soviettijdperk, in de Propiska-periode, het is een Russische onderzeeboot (Zulu is de NAVO-naam). Het schip was in 2014 eigendom van een Turks bedrijf. In 2017 wilde de Belgische eigenaar van de Foxtrot naar de rechter stappen om de onderzeeër weg te kunnen halen bij het NDSM-terrein in Noord om hem in België te laten slopen.

Gezien de locatie langs het IJ-veer en het gevaar op vervuiling van het water, vindt de gemeente het niet meer verantwoord de situatie ongemoeid te laten. “Het is het tijd geworden de onderzeeër te laten bergen en slopen. Uiteraard dient dit alles te gebeuren volgens de Europese wet- en regelgeving.”

De  Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord nodigt alle scheepsbergers en -slopers, met interesse en baanbrekende ideeën over het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, uit om naar de marktontmoeting te komen. Deze wordt georganiseerd op vrijdag ochtend 11 januari 2019 (start 9.30 uur, incl. een netwerklunch) in Restaurant-café De IJ-kantine, NDSM-kade 5 1033 PG Amsterdam.

Op deze ochtend vertelt Stadsdeel Noord meer over de doelstelling van het project en de aanbestedingsprocedure. En willen zij graag van de deelnemers weten welke informatie nodig is en hoe de uitvraag het beste geformuleerd kan worden, zodat expertise maximaal ingezet kan worden.

Aanmelden vóór 9 januari 2019 via TenderNed of via mail naar p.piepers@amsterdam.nl. Geef daarbij ook op voor hoeveel lunch deelnemers ze moeten rekenen! Begin maart 2019 start naar verwachting de aanbesteding.

Een kijkje in de Foxtrot

Bron: Tenderned https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/154341;section=0, 19 december 2018

https://www.parool.nl/amsterdam/eigenaar-onderzeeer-foxtrot-stapt-naar-de-rechter~a4508409/

1 thought on “Sloper onderzeeër Foxtrot nog niet boven water

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *