EHvJ: Afstand van 200 km niet genoeg voor grensoverschrijdend belang – Aanbestedingsnieuws

EHvJ: Afstand van 200 km niet genoeg voor grensoverschrijdend belang

Laatst geupdate op oktober 18, 2016 door redactie

Een afstand van 200 kilometer tot de grens, is op zichzelf niet genoeg om een grensoverschrijdend belang aan te nemen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie over de Italiaanse gemeente Fossano.  De uitspraak is van belang voor het aanbesteden van sociale diensten. Die moeten beneden de drempelwaarde “met een passende mate van openbaarheid worden bekendgemaakt”, wanneer er sprake is van grensoverschrijdend belang.

De gemeente Fossano had een open aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor verbouwwerkzaamheden aan een kleuterschool, voor een totale waarde van €1,2 miljoen euro. Dat had het gedaan op basis van laagste prijs.  Fossano kreeg daarop 101 ontvangen offertes waarvan er 86 zijn toegelaten. Daarvan waren een aantal van de ontvangen offertes uit regio’s als Lazio dat 600 kilometer verder is en Campanië, dat 800 kilometer van Fossano is verwijderd.

De rechter in Italië die de zaak had verwezen naar het Europese Hof, sloot niet op voorhand uit dat er sprake was van een grensoverschrijdend belang, omdat Fossano 200 kilometer van de Italiaans Franse grens ligt. Op basis van eerdere uitspraken (Onder meer: SECAP, Azienda en Biztosító) was al duidelijk geworden dat voor de beoordeling of sprake is van een grensoverschrijdend belang, moet worden aangesloten bij objectieve criteria, zoals de waarde van de opdracht en de locatie van de uitvoering van werken.

Het Hof moppert in de richting van de verwijzende rechter, dat het voor de beoordeling of sprake is van grensoverschrijdend belang, niet kan worden volstaan met de enkele vaststelling dat de grens op 200 kilometer afstand ligt. Als de waarde van een opdracht minder dan 1/4e van de Europese drempelwaarden is en de plaats van uitvoering óp 200 kilometer is gelegen, is “dat op zichzelf nog niet voldoende”.

Het hof overweegt:

 Dit gegeven is immers kennelijk ontoereikend, gelet op de omstandigheden van de zaak in het hoofgeding, en betreft hoe dan ook niet het enige feit waarmee rekening moet worden gehouden, aangezien eventuele uit andere lidstaten afkomstige inschrijvers geconfronteerd kunnen worden met eisen en extra lasten die met name verband kunnen houden met de verplichting om zich aan te passen aan het juridische en bestuurlijke kader van de lidstaat van uitvoering van de werken en om te voldoen aan taalvereisten.

In een nieuwsbericht over de uitspraak concludeert Tony van Wijk, aanbestedingsadvocaat, dat een duidelijk grensoverschrijdend belang niet snel wordt aangenomen. De uitspraak is in ieder geval heuglijk nieuws voor alle gemeenten die verder dan 200 kilometer van de grens liggen. Daaronder ligt mogelijk ook Texel, dat is weliswaar op 173 kilometer afstand van de grensovergang met Hazeldonk; maar over de openbare weg een krappe 211 kilometer van België verwijderd.

Zie ook:  https://www.pianoo.nl/regelgeving/jurisprudentie/jurisprudentieoverzicht-europese-uitspraken/bijzondere-procedures/2b-diensten

texel-hazeldonk
Afstand Texel Hazeldonk

1 thought on “EHvJ: Afstand van 200 km niet genoeg voor grensoverschrijdend belang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *