Corona adviezen van advocatenkantoren – een overzicht – Aanbestedingsnieuws

Corona adviezen van advocatenkantoren – een overzicht

Laatst geupdate op april 9, 2020 door redactie

Hoewel het makkelijk kan zijn voor aanbestedende diensten om aanbestedingstermijnen te verlengen, is dit voor leveranciers niet per se voordeliger. Weliswaar betekent dat meer voorbereidingstijd. Het nadeel is ook dat de opdrachtverstrekking later plaats kan vinden. Coronamaatregelen zijn op zichzelf al zo drastisch dat bedrijven in dienstverlenende sectoren in acute liquiditeitsproblemen kunnen komen. Dat geldt met name in sectoren die ook sterk afhankelijk zijn van de levering aan particulieren, bijvoorbeeld de catering maar ook de congressen en evenementenbranche zouden juist nu erg profiteren van overheidsopdrachten om het hoofd boven water te houden. Er zijn meerdere advocatenkantoren die praktische tips hebben gepubliceerd wat te doen met de aanbestedingscrisis.

Wetten in de prullenbak

Advocatenkantoor Hekkelman heeft een korte lijst met 6 tips gepubliceerd hoe het zit met aanbestedingen en termijnen verkorten of juist verlengen, in verband met de Corona-noodmaatregelen. Hekkelman gaat als enige ook in op de mogelijke noodzaak termijnen juist te vervroegen, en wat te doen bij een eventueel faillissement van leveranciers. Ook met de belangrijke waarschuwing dat nog steeds mogelijk is om in beroep te gaan tegen de resultaten van een gunning.

Ook advocatenkantoor Holla heeft een overzicht van te nemen noodmaatregelen. Holla gaat ook in op de Europese noodmaatregelen afgekondigd in het Richtsnoer van de Europese Commissie van 1 april, waar onze redactie al over berichtte. 

https://www.holla.nl/nieuwsbericht/qa-overheid-en-corona/

Advocatenkantoor De Kempenaer volgt de eerdere PIANOo-adviezen suggereert vooral contact op te nemen en heeft nog praktische thuiswerk tips.

https://www.dekempenaer.nl/kennis/corona-en-lopende-aanbestedingen/

Ook Jelle Groen van Schenkel Advocaten adviseert tot nader contact over de mogelijkheden voor termijnverlenging en juist verkorting.

Aanbesteding in tijden van corona: gelden termijnen onverkort?

Bij de projectjursten van Clairfort is een blog te vinden waarin het aanbestedingsrecht op hoofdlijnen wordt opgesomd. Het bureau roept op tot creativiteit en flexibiliteit en het belang van de volksgezondheid te laten prevaleren boven dat van aanbestedingsrecht.  https://clairfort.nl/corona-en-aanbesteding/

Advocatenkantoor Bartels Sueters Rassa heeft samen met strategische partner Corvers een Webinar gepubliceerd over de mogelijkheden corona aanbestedingen te versnellen met innovatief inkopen, die dateert van 3 april.
https://www.aanbestedingsadvocaat.nl/nieuws-evenementen/webinar-opportunities-to-tackle-the-covid-19-crisis-through-innovation-procurement

Geen advocatenkantoor maar toch handig: een overzicht van Willem Janssen op Gemeente.NU met daarin  niet alleen een overzicht van de te nemen noodmaatregelen en spoedprocedures maar ook de bijbehorende wetsartikelen. https://www.gemeente.nu/partners/aanbesteden-en-corona-nood-breekt-wet/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *