Pianoocongres uitgesteld naar 2021 – Aanbestedingsnieuws

Pianoocongres uitgesteld naar 2021

Het 15e PIANOo Congres wordt verplaatst naar juni 2021 in verband met de coronacrisis. Dat bericht PIANOo tenminste op hun eigen website. Het congres stond gepland op 4 juni a.s. in Den Haag in de Fokker Terminal. Tot 1 juni zijn alle bijeenkomsten verboden. Het is nog onzeker welke maatregelen daarna gelden en vanaf wanneer (grootschalige) evenementen verantwoord en haalbaar zijn. PIANOo plant daarom voorlopig nog geen nieuwe bijeenkomsten in voor 2020.

Aanbestedingsnieuws vermoedt dat PIANOo de hoop op het organiseren van het congres volledig heeft laten varen. Zo bericht PIANOo met gevoel voor drama:

Dat neemt niet weg dat overheden – juist in deze crisis – van elkaars inkoopaanpak kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Via onze website blijven we veel vakinformatie en praktijkvoorbeelden aanbieden op uiteenlopende inkooponderwerpen. Daarnaast start PIANOo mei/juni met een serie praktijkgerichte webinars met ruimte voor interactie. Data en programma worden binnenkort bekend gemaakt via pianoo.nl

Maar ja. Praktijkgerichte webinars… Dan moet je toch echt wanhopig zijn. Hoe krijg je nu sjieke advocaten bij elkaar voor een “praktijkgerichte webinar”. En hoe houd je een streaming voor 500+ mensen. Als online uitgave doet Aanbestedingsnieuws ook nogal eens of het allemaal geen verschil maakt, papier of digitaal maar dat is natuurlijk niet zo. Het maakt heel erg ontzettend veel verschil. Een voorbeeld: De informatiedichtheid is aanzienlijk hoger, maar daarom houd je online de aandacht ook minder lang vast. Dat is maar een van de grote problemen met online publiceren. Het is wel echt een groot probleem.

©ZaZ 2015

Wat zou je zelf doen als er onder de links bij Youtube naar het Pianoocongres een recept staat voor Japanse Soufflepannekoeken? Weinig relaties zijn zo kortstondig als online aandacht. Wij bij Aanbestedingsnieuws weten ook wel dat de mensen trotser zijn op een papieren voorwoord dan op een tekst online. Maar het moest toch duurzaam en virusvrij beschikbaar? En iedereen moest er toch zonder wachtwoord kennis van kunnen nemen? Met een inbelverbinding? En het mocht toch niks kosten en het moest actueel zijn?

Het geheim van online is dat het deert wat je niet weet. Een papieren voorwoord wordt ook niet gelezen, maar omdat het boek na ontvangst uit het zicht van de verspreider is, valt de auteur dat niet zo op. Voor hetzelfde geld gebruiken al die hoogleraren het boek met jouw voorwoord, om hun piano recht te zetten. Op een boek zitten geen gebruiksstatistieken. Maar als die er waren, waren ze vergelijkbaar met de gebruiksstatistieken van de gemiddelde boeken in je eigen boekenkast.

Aanbestedingsnieuws had al sinds 2008 ervaring met online lezersbinden. Het woord aanbesteden is al doodsaai. Online publiceren over Aanbestedingen en dat er dan ook nog iemand dat leest, dat is echt moeilijk. Het kan allemaal wel, maar dan heb je wel een beetje humor nodig, vrijheid om je mond te mogen opentrekken en te zeggen hoe het echt zit, de mogelijkheid om spelfouten er ook 5 minuten ná publicatie uit te kunnen halen, de flexibiliteit om een plugin last minute te uploaden zodat je ook een integratie met Yammer kan realiseren en al die flexibiliteit hebben overheden sowieso niet.

Online publiceren doen we per definitie beter dan een rijksoverheidje. Sorry, maar het is echt zo. Een webinar is echt niet zo eventjes geregeld. Een webinar is dan ook niet helemaal c.q. helemaal niet hetzelfde als een congres. Het blijft natuurlijk wat anders of je een lezing moet houden voor een paar honderd man, of voor dezelfde groep online. Bij het een ontmoet je alle klanten en potentíële klanten eet je duurzame broodjes in je beste pak. Bij het ander eet je een boterham met pindakaas in je pyama met de televisie aan.  Als je dan moet inloggen op de website van Pianoo om alleen het officiële verhaal te horen en tien keer herhalen omdat de buurman begon te boren. Not the same. Ondertussen organiseert men in Wuhan trouwens alweer kookcurssussen gefrituurde vleermuis. Ook dat is niet hetzelfde, als je het alleen online ziet.

Dus waarvoor is dit nou helemaal nodig, Belachelijk. Wat een grof schandaal. Zo’n belangrijk congres met een heel jaar uitstellen! Dat is het zelfde als afgelasten! Maar alle inkopers moeten toch bij elkaar komen om te overleggen hoe ze zo snel mogelijk mondkapjes en desinfecterende alcohol voor academische ziekenhuizen kunnen inkopen met/ondanks de Aanbestedingswet?  Ze moeten toch met zijn allen tegelijk geïnformeerd worden over de EU Richtsnoeren Coronagerelateerde Spoedbestellingen, die 1 april is verschenen? En mogen ze dan niet eens een duurzaam broodje kaas? Hoeft dat niet? Hebben die spoedbestellingen soms geen haast?

Zie ook : Pianoo, 8 april 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *