Bancaire leningen hoeven niet te worden aanbesteed – Aanbestedingsnieuws

Bancaire leningen hoeven niet te worden aanbesteed

Bancaire leningen hoeven niet te worden aanbesteed. Dat verduidelijkt Europa Decentraal in hun nieuwsbrief, de Europese Ster.  Dit is verduidelijkt in de nieuwe Aanbestedingsrichtlijn, 2014/24 ten opzichte van het voormalige regime in aanbestedingsrichtlijn 2004/18. Andere bancaire dienstverlening is echter niet expliciet uitgesloten. Het is dan ook mogelijk dat bancaire dienstverlening op andere gebieden, bijvoorbeeld ten aanzien van betalingsverkeer, moeten worden aanbesteed.

De oude richtlijn had een specifieke uitzondering, gericht op dienstverlening van Centrale Banken. Daarnaast werd, volgens Europa Decentraal, voorheen – ook door de Nederlandse beleidsverantwoordelijke ministeries – aangenomen dat dit artikel door de Europese Commissie analoog op diensten van huisbankiers (bijvoorbeeld de BNG) werd toegepast.

Zuidas
Zuidas

Europa Decentraal noemt dit gedoogbeleid van de EU: “Er bestond dus, hoewel het bij diverse bancaire diensten die gemeenten afnemen niet altijd om diensten van centrale banken gaat, een soort ‘Brussels gedoogbeleid’ ten aanzien van het aannemen van een uitsluiting op de aanbestedingsverplichting bij het afnemen van diensten van huisbankiers.

Dit ‘Brussels gedoogbeleid’ is onder aanbestedingsrichtlijn 2014/24 (en dus de Aanbestedingswet) niet langer mogelijk, omdat momenteel alleen expliciet (bancaire) leningen in artikel 10 (f) zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van de richtlijn. In artikel 10 (e) richtlijn 2014/24 staat niet langer een kapstokbepaling voor financiële diensten in het algemeen. Dit brengt met zich mee dat bancaire diensten die bijvoorbeeld gemeenten verwerven (zoals in dit praktijkvoorbeeld bancair advies), met inachtname van het reguliere aanbestedingsregime voor diensten in richtlijn 2014/24 moeten worden aanbesteed, voor zover het niet betreft financiële diensten in de zin van artikel 10 sub e van richtlijn 2014/24

Volgens Europa Decentraal zijn er nog wel steeds uitzonderingen mogelijk, onder de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen, voor schatkistbankieren en voor betaalrekeningen. Daarop gaan zij in, in een volgende nieuwsbrief.

Bron: Europese Ster 848,  https://www.europadecentraal.nl/europese-ster/de-europese-ster-nr-848/#

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *