Maastricht deelt regentonnen uit tegen wateroverlast
Het regent tonnen in Maastricht. Iedereen die in Maastricht woont én een geldige milieupas heeft, maakt kans op een regenton per adres. Op zaterdag 14 december tussen 10.00 en 15.00 uur deelt de gemeente 500 gratis regentonnen uit: op is op. De regenton is voor c.a. €50 euro te koop, al bij de Hornbach. Er zijn 2 modellen: een kleine ton van 114 liter en een grote van 227 liter. De tonnen staan klaar bij Stadsbeheer, Ankerkade 275.
En met 50×500 zit je ook niet aan de aanbestedingsdrempel. Het is een aardig alternatief om niet een aanbesteding te hoeven uitschrijven voor rioolbeheer en het leegzuigen van door bladeren overgelopen rioolputten. Aanbestedingsnieuws is er wel verbaasd mee, maar eerlijk is eerlijk. Het is ook echt beter voor het milieu dat mensen water opvangen, dan dat er wordt gesproeid met leidingwater. Handig, om wat extra regentonnen achter te houden tegen zeurburgers. Het scheelt dus ook omdat de bladeren zo in de rioolputten kunnen blijven liggen, hoeft er ook geen bladblazer aan te pas te komen om de blaadjes ergens anders heen te escorteren.
De gemeente is luchtig over de wateroverlast. In eerdere communicatie liet het al weten dat overstromingen van de Maas voorgoed verleden tijd zijn. En met de regenton zijn, blijkens het bijbehorende persbericht alle overstromingen al helemaal opgelost.
Een regenton is een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een klimaatvriendelijke omgeving. Met het regenwater dat u opvangt kunt u planten en bloemen gratis water geven en bespaart u kraanwater. Het water dat in de regenton wordt opgevangen, komt niet op straat of in het riool terecht. Zo draagt u bij aan minder wateroverlast.” (nadruk: red AN)
Aanbestedingsnieuws kwam het bekend voor van de processierupsbestrijding via mezenkastjes, wat we ook echt een goed idee vinden. Of de bezem die Amsterdam uitdeelt aan bewoners die de straat eindelijk eens vegen zodat er geen bladblazer hoeft te worden ingezet. Eerlijk gezegd kwam het ons ook bekend voor van de jodiumtabletten die in Rotterdam worden uitgereikt bij de verkoop van de kolencentrale aan Engie van de kerncentrales in Doel en Tihange.
Regentonnen. Gaat het helpen? 500 regentonnen van max. 227 liter, dat zou neerkomen op een ontlasting van maximaal 113.500 liter extra bergingscapaciteit. Op een debiet van 230 m3 per seconde is dat toch genoeg voor … een halve seconde. Succes Maastricht! Dat is misschien niet veel maar het is toch zeker genoeg om je nu af te vragen welke druppel het was die de emmer liet overlopen. Het initiatief is leuk als maatregel tegen of voor (dat weten we nooit) de “klimaatbestrijding”, want wat dat ook betekent, we hebben elke 30 jaar een nieuw klimaat. Maar de regenton is toch niet serieus ingekocht tegen “de wateroverlast”?
Zeker weten dat de ton geen zoden aan de dijk zet, doe je natuurlijk nooit, Maar met de massale houtkap in de bossen van de Duitse Eifel, of om het wat dichter bij Maastricht te zoeken aan de de Bemelerberg, om de “aapjesorchis terug te brengen”, het is heus niet zo ondenkbaar. Zou die houtkap nu ook komen door die explosieve vraag naar afvalhout van pellets van onder meer het stadskantoor van Alkmaar? Ach, wij zijn van Aanbestedingsnieuws en niet van een landelijk dagblad of zo, wij kijken alleen naar het nut van gemeentelijke inkopen. En aan de andere kant, als je regenton niet werkt tegen de wateroverlast, heb je nog wel mooi een ton waar je op kan blijven drijven.
2 thoughts on “Maastricht deelt regentonnen uit tegen wateroverlast”