Amstelveen lekt aanbestedingsgevoelige informatie

Amstelveens Nieuwsblad heeft ontdekt dat de gemeente zelf informatie lekt die gevoelig is voor marktreacties. Het gaat dan om financiële onderbouwingen bij grondexploitaties. Afhankelijk van die onderbouwing is er een aanbestedingsplicht bij de grondexploitatie. In dit geval ging het om de financiële onderbouwing van het bouwplan Alleman Kwartier in de wijk Bankras-Kostverloren.

Om het nog wat erger te maken, bleef de informatie zichtbaar ook nadat het lek  door de redactie van Amstelveens Nieuwsblad was gemeld en gerepareerd. En ook dat was het scherpe oog van de redactie opgevallen, er verscheen dan ook direct een tweede artikel over de situatie. Amstelveens Nieuwsblad ziet daarmee de bui al hangen:

Bron: Pixabay Pokeren met open kaarten is niet op voorhand onmogelijk

Als aannemers en/of projectontwikkelaars deze vitale informatie onder ogen krijgen, dan kan dat de gemeente in een nadelige positie brengen bij onderhandelingen over contracten bij de aanbesteding van het project. Dat kan de gemeente en daarmee de belastingbetaler geld kosten.

De informatie heeft daarmee een hele week online gestaan.

“Het lek is door het Amstelveens Nieuwsblad zelf geconstateerd. Bij het doorlezen van het stuk is soms heel even, in een flits, de met een digitale zwarte viltstift weggewerkte tekst toch zichtbaar.”

Zie:

https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/premium/lokaal/overig/371399/gemeente-amstelveen-lekt-geheime-informatie

https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/lokaal/overig/371474/ondanks-reparatie-gemeente-amstelveen-blijft-geheime-info-lekken

Naschrift redactie Aanbestedingsnieuws

Aanbestedingsnieuws wil wel melden dat het  naar ons idee vaak voorkomt dat informatie weglekt naar aannemers, niet alleen met woningbouw.
We herinneren ons nog zoiets over een theater in Den Bosch en bij een parkrenovatie in Amsterdam zat de aannemer een openbare raadsvergadering bij waar de prijs net overlegd werd tussen het bestuur en de raad. Er is dan ook wettelijk niets geregeld over de samenloop tussen het Ruimtelijk bestuursrecht en de Aanbestedingswet. In een ideale wereld zou dat natuurlijk zo wel zijn, dan konden wethouders daar ook naar wijzen tegenover de raad.
Prijstransparantie op voorhand is hoe dan ook vragen om moeilijkheden. De aannemer stelt aan de hand van het krediet zijn prijs naar boven bij. Als je bij een tweedehands autoverkoper komt, zeg je ook niet: “Hoeveel kost die auto, ik heb 100.000 euro in mijn portemonnee?”  Je kan je best wel in je kaarten laten kijken. Maar winnen lukt dan alleen als je alle azen in handen hebt.

redactie Auteur

Geef een reactie