Gestanddoeningstermijn legt druk Bosschenaren op acceptatie theaterdeal – Aanbestedingsnieuws

Gestanddoeningstermijn legt druk Bosschenaren op acceptatie theaterdeal

Laatst geupdate op april 18, 2017 door redactie

Den Bosch ligt onder druk om de theaterdeal, die €21 miljoen hoger is uitgevallen dan door de raad gereserveerd (€55 miljoen) alsnog aan te nemen. Dat heeft te maken met de gestanddoeningstermijn waarmee de inschrijvers gevraagd is bij de aanbesteding om een bod te plaatsen. Die gestanddoeningstermijn is 180 dagen, zo lang geldt de genoemde prijs. De druk op de ketel wordt nog verder opgevoerd, doordat het theatergezelschap de Parade, dat nu op tournee is door de stad en wisselende locaties, en bij een vertraging van de bouw geen onderkomen heeft.

Twee partijen hebben na een aanbestedingsprocedure laten weten het nieuwe theater te willen bouwen. Zij hebben hiervoor allebei een voorstel aan de gemeente gedaan. Door aanbestedingsregels is het niet toegestaan om vrij te kiezen uit de twee voorstellen. De gunningscommissie heeft beide voorstellen getoetst op basis van vooraf vastgestelde selectiecriteria. Hieruit bleek dat BAM Bouw en Techniek B.V. het beste voorstel heeft gedaan.

Bron: Pixabay – Pokeren met open kaarten is niet op voorhand onmogelijk

Duidelijk is dat de omvang van het totaal bedrag van beide inschrijvingen niet past binnen de door de gemeenteraad gestelde financiële kaders in 2013. Het college beraadt zich over de gevolgen hiervan. Tijdens de extra openbare informatiebijeenkomst op 13 april 2017 heeft de gemeenteraad onder meer informatie ontvangen over de uitslag van de gehouden aanbesteding en over het proces.

Het helpt ook niet mee dat de opdrachtwaarde al in de openbare stukken staat vermeld, nog voordat de inkoper is begonnen met over de aanbesteding na te denken. Bouwers kunnen zich dan van tevoren beraden of de opdracht voor die prijs uitvoerbaar is. De berekeningen uit de binnengekomen inschrijvingen, kwamen dan ook allemaal uit op meer dan de gehoopte geraamde waarde van €50 miljoen. Vanwege de asbest die er in het pand zit en die aanleiding was voor de renovatie van het theater, is er bovendien nog extra €1,2 miljoen berekend.

De inkoop van het theater is dank zij de aanbesteding een spelletje pokeren met open kaarten. Terwijl de ene pokerspeler toeziet wat er allemaal op tafel wordt gegooid, gaat de andere pokerspeler in het openbaar verantwoording afleggen over de te spelen kaarten met de raad en de pers. En als de uit het publiek gekozen afvaardiging het er in meerderheid niet mee eens is, moet de pokerspeler nog zijn plek afstaan aan een ander ook.

Bron: Den Bosch, 13 april 2017
Zie ook:
Een gedetailleerd verslag over de prijsopbouw van het huidige bod bij:
Omroep Brabant, Nieuw theater Den Bosch 21 miljoen duurder, college heeft twee maanden nodig voor oplossing
Den Bosch, Uitslag aanbesteding Theater aan de Parade

1 thought on “Gestanddoeningstermijn legt druk Bosschenaren op acceptatie theaterdeal

  1. De bouwkosten van het Eftelingtheater, (voldoet aan alle theater eisen en heeft extra zalen en een enorme hoop bling bling) beliepen 25 miljoen. de nu voorgestelde 76 miljoen is absurd en ook nog eens de wetenschap dat BAM zoveel onvoorziene omstandigheden weet op te voeren dat de 100 ook nog wel eens in zicht zou kunnen komen. Nu de aanbiedingen, 2 serieuze, allemaal boven het ruime budget uitstijgen is er maar een weg en dat is niet doen! En zeker niet voor een theatergezelschap. Zuidelijk toneel en Brabants Orkest wisten ook niet hoe snel ze Eindhoven moesten verlaten toen ergens mee geld werd geboden in deze voor theater zo moeilijke tijden. Dan moet je dus geen theater neerzetten waar op zijn hoogst straks nog een stand-up comedian of een rappende allochtoon het podium weet te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *